„Ei au făcut o serie de propuneri, iar statul român a făcut o serie de propuneri pe care le consideră strategice. Vă dau un exemplu: să facă investiţii în creşterea performanţei de stocare a gazelor naturale”, a explicat Nicolescu stadiul discuţiilor pentru constituirea fondului de investiţii aprobat în iarnă de guvern.

„Au venit cu nişte propuneri concrete. Pe unele le-am refuzat: de exemplu ca din acest fond să cumpere benzinării deja construite. Vedem o oportunitate de a face un lucru strategic pentru România: investiţii în capacităţile de înmagazinare la gazele naturale, să creştem performanţa acestora. Am putea accepta propunerea lor de a construi o centrală pe gaz natural care să furnizeze energie electrică pentru rafinăria de la Petromidia”, a spus Nicolescu.

Întrebat de ce procesul de constituire a acestui fond este atât de greoi, ministrul a spus că există o reticenţă a funcţionarilor de a aviza şi semna actele din cauza discuţiilor publice privind o posibilă ilegalitate.

În iarna a acestui an, guvernul a încheiat un memorandum cu The Rompetrol Group pentru stingerea datoriilor fostei rafinării Midia Năvodari. Potrivit documentului, statul urmează să încaseze doar 270 din cele 760 de milioane de dolari cu care a creditat Rompetrol în 2003, kazahii angajându-se să creeze, la schimb, un fond de investiţii.

Până în prezent, promisiunea nu s-a materializat. Ministrul a admis că lucrurile se mişcă mai încet decât şi-ar dori, explicând că procedurile şi reticenţa funcţionarilor sunt motivele.