Potrivit acestuia, pe partea de energie electrică consumul o să depăşească 9.500 MW, iar cel de gaze ar putea ajunge la 74 mc/zi. 

"Am trecut la analiza echilibrării sistemului energetic pe perioada de ger. A fost emis Cod portocaliu de ger în 35 de judeţe plus Bucureşti. Avem vreme severă şi fiind temperaturi foarte scăzute cresc consumurile, în special pentru gaze, atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru producătorii de energie electrică şi termică. Avem nevoie de cantităţi suplimentare de gaze. Ne cresc consumurile foarte mult şi pe energie electrică", a spus ministrul Energiei. 

El a menţionat că reprezentanţii Sistemului energetic naţional estimează un consum de gaze naturale de 72 – 74 milioane mc, "un consum istoric", în condiţiile în care până acum maximul a fost de 71,2 mc. 

"Ne-am pregătit şi am luat toate deciziile necesare ca să putem face acest lucru. Avem circa 26 milioane metri cubi din rezerve, 28 milioane metri cubi din producţia zilnică şi 16 milioane metri cubi pe care şi le-au asumat furnizorii că le importă. La ora actuală avem necesarul estimat pentru a trece de acest vârf. S-a luat decizia ca Elcen, CET Brazi şi CET Galaţi să treacă pe păcură. Ieri (duminică n.r) şi noaptea trecută s-a întâmplat. Elcen funcţionează în prezent pe păcură", a mai spus Toma Petcu. 

El a subliniat că au fost pornite grupuri suplimentare pentru majorarea producţiei de energie electrică, în contextul în care este estimat un maxim de 9.500 MW. 

"La energie electrică am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, am reuşit să pornim şi la grupul de la Mintia, de la CEH, de la Hunedoara, încă un grup de 150 MW. CET Govora a intrat în producţie cu 50 MW. Aveam o rezervă pe hidro estimată de 1.000 MW, s-au consumat 400 MW, mai avem 600 MW disponibili pe hidro. Avem consum maxim estimat pe energie electrică de 9.500 MW. În acest moment consumul era de 9.000 MW", a afirmat Petcu. 

Ministrul Energiei a semnalat, de asemenea, că duminică seara Bulgaria a solicitat ajutor de urgenţă pe furnizare de energie electrică din cauza unei probleme de sistem. 

"Ţinând cont de situaţia delicată în care se poate afla România nu ne-am asumat acest lucru şi le-am spus că nu-i puteam ajuta", a spus Petcu.

AGERPRES