Veşti proaste pentru consumatorii din România: gazele s-ar putea scumpi până la finalul acestui an, a confirmat chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Oficialul de la Energie a explicat că tarifele la gaze naturale în România ar putea creşte încă de la data de 1 iulie.

Cum se vor majora facturile la gaze în acest an?

În 2020, a avut loc liberalizarea pieţei gazelor, iar preţul de la care s-a pornit a fost unul extrem de scăzut, pentru că era pandemie şi nu exista cerere. Din acest motiv, nu putem compara anul 2021 cu 2020 atunci când vine vorba de preţuri, a precizat Virgil Popescu la Digi24. În prezent, cererea pentru gaze naturale a crescut substanţial, pentru că economia funcţionează din nou.

“Preţul gazului la 1 iulie, eu cred că ajunge la nivelul preţului gazului din 2019.

Să nu uităm că preţul gazului din 2019 către clientul casnic a fost un preţ reglementat, reglementat prost cu acea Ordonanţă 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau, câştigau furnizorii, cumpărau ieftin, dar vindeau scump către clienţii casnici.

Am auzit, dar încă n-am văzut tarife, de scumpiri de 15 – 16% până la sfârşitul anului”, a declarat, miercuri, ministrul Energiei.

Consiliul Concurenţei şi ANPC, chemate în ajutor

Virgil Popescu mai spune că autorităţile din domeniu, precum ANRE, Consiliul Concurenţei şi ANPC, trebuie să verifice dacă există cazuri de speculă când vine vorba de majorarea tarifelor.

“Când pui o marjă de profit de 250 la sută înseamnă că eşti un speculant, aşa ceva nu poate să rămână.

Cred că şi ANRE, şi Consiliul Concurenţei, şi ANPC trebuie să se uite foarte bine la aceste scumpiri de la data de 1 iulie, pentru că nu pot să stea în picioare”, a spus ministrul Energiei.

“După mine, ar trebui să nu existe scumpiri”

Virgil Popescu a fost întrebat dacă o scumpire de 25% în acest an este rezonabilă. Oficialul spune că un asemenea preţ ar fi un pic mai mare decât cel din anul 2019.

“E adevărat că în această vară, preţul gazului nu a scăzut cum ar fi normal din punct de vedere sezonier, ba din contră, s-a menţinut la un nivel destul de mare din cauza creşterii foarte mare a consumului.

Eu nu pot să spun că 20 la sută este rezonabil. După mine, ar trebui să nu existe scumpiri”, a spus Popescu.

“Mă aştept ca la scădere de preţ pe cotaţii să avem şi scădere de preţ la tarife”

Ministrul Energiei a confirmat că românii care se încălzesc pe gaze naturale vor trebui să plătească mai mult în această iarnă.

“Dacă ne încălzim pe gaze naturale, cred că da, vor fi mai mari (facturile – n.red.).

Evident că este o creştere de preţuri pe piaţă în acest moment şi mă aştept, aşa cum preţul la combustibil, la benzină şi motorină, a urmărit foarte repede preţul petrolului, a scăzut, a crescut, mă aştept ca la scădere de preţ pe cotaţii să avem şi scădere de preţ la tarife.

Deci furnizorii ar trebui să ştie că dacă acum au mărit preţul pentru că au găsit o conjunctură, când va scădea preţul, să-l şi scadă. Nu poţi să faci profit doar de conjunctură”, a mai declarat, miercuri seara, Virgil Popescu.