Ministrul Energiei a ținut să spună clar și răspicat că sunt bani pentru compensarea furnizorilor de gaze și energie. Sumele în acest scop vor veni şi din taxa de solidaritate.

„Banii la bugetul de stat destinaţi plăţii compensaţiilor cuvenite furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale pentru acoperirea diferenţelor dintre costurile de achiziţie ale acestora de pe pieţele angro şi preţurile finale plafonate aplicate prin lege clienţilor finali vor veni şi din mult-discutata contribuţie de solidaritate impusă producătorilor de ţiţei, gaze şi carburanţi”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu dă asigurări că sunt bani

În cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV, ministrul a ținut să arate că evident că sunt bani. El a comentat, astfel, faptul că recenta ordonanţă a tăierilor de cheltuieli bugetare stipulează că, dacă nu se strâng suficienţi bani din supraimpozitarea producătorilor de energie şi gaze, la aşa-numitul Fond de Tranziţie Energetică, ministerele Energiei şi Muncii vor putea juridic să acorde şi din bugetele proprii compensaţiile respective, însă fără să fie identificate resurse destinate acestui scop în cele două bugete.

″Şi premierul, la discuţia cu furnizorii, a spus acest lucru. În urma aprobării legii privind taxa (contribuţia – n.r.) de solidaritate, banii de compensaţii pentru furnizorii de energie şi gaze vin şi din această taxă de solidaritate. Am văzut şi o declaraţie ad-hoc pe Bursă a celor de la Petrom că vor plăti 1,5 miliarde lei taxă de solidaritate. Pe lângă Petrom, sunt şi cei de la Romgaz, şi cei de la Rompetrol, toate companiile care activează în sectorul de ţiţei şi gaze naturale”, a spus Virgil Popescu.

Se va alimenta şi Fondul de Tranziţie Energetică

El a menționat că există o oarecare întârziere cu plăţile, dar a ținut să respingă categoric posibilitatea că nu ar exista bani.

„În perioada următoare, evident, odată cu plăţile care se vor face la buget, se va alimenta şi Fondul de Tranziţie Energetică, iar din el vom putea face acele plăţi″, a punctat ministrul Energiei.

Zilele trecute compania OMV-Petrom a anunțat că va plăti taxa de solidaritate de 1,5 miliarde de lei, Președintele României, Klaus Iohannis, a adoptat, recent, legea ce implementează o taxă de solidaritate pentru firmele care se ocupă cu producția de țiței, gaze naturale, petrol, bunuri de cocserie și produse obținute din rafinarea petrolului  iar OMV Petrom este obligată din punct de vedere legal să plătească taxa de solidaritate către statul român. Având în vedere că, în 2022, compania a procesat 4,241 milioane de tone de țiței, se estimează că OMV Petrom ar trebui să remită 1,48 miliarde de lei la bugetul de stat.