'Vestea bună este că avem fonduri europene pentru toată infrastructura secundară a sistemului de irigaţii la nivel naţional şi, spre comparaţie, vă pot spune că dacă în perioada 2007-2013 am avut 60 de milioane de euro, în următorul PNDR, am mărit suma cu 370 de milioane de euro. Sigur că şi în această perspectivă actualul program nu ne-a mulţumit, astfel că astăzi avem contracte semnate şi în faza de investiţii în valoare de 140 de milioane de euro', a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Daniel Constantin.

Acesta a spus că numai în judeţul Tulcea sunt în fază de implementare 9 contracte în valoare totală de 8,7 milioane de euro, care vor deservi o suprafaţă de 9.200 de hectare.

'Sigur că este insuficient, dar în următorii ani putem reabilita întreaga infrastructură secundară a sistemului de irigaţii. Pe infrastructura primară nu avem voie să intervenim prin Regulamentul de Dezvoltare Rurală', a menţionat ministrul.

El a susţinut că reabilitarea sistemului de irigaţii este necesară în contextul în care staţiile de irigaţii sunt vechi, au consumuri foarte mari de energie, iar pierderile enorme din sistem sunt acoperite de fermieri.

'Vrem să-i sprijinim pe fermieri pentru a avea costuri mai mici. Şi, în acest context, trebuie să spun că preţul apei finale scade în acest an cu până la 30%, datorită faptului că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare poate cumpăra energie electrică de pe OPCOM. Astfel, în această primăvară, ANIF a cumpărat energie cu 160-170 MWh, în timp ce anul trecut a achiziţionat energie la un preţ de 235-240 de lei pe MWh', a mai spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a anunţat, totodată, că prin viitorul PNDR, Ministerul Agriculturii intenţionează să-i sprijine pe toţi fermierii care activează în momentul de faţă în zona de subzistenţă şi a menţionat că, în curând, Comisia Europeană va decide cum se vor aloca fondurile prin program în perioada următoare.

'Dacă nu vom putea avea o sumă dedicată Deltei Dunării, prin Instrumentul Teritorial Integrat, vom avea punctaj suplimentar pentru fermierii din această zonă, iar cei care vor să investească în această zonă vor avea prioritate la finanţare şi sumele alocate vor putea depăşi 180 de milioane de euro. Acest lucru va fi stabilit în curând de Comisia Europeană', a mai spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit declaraţiei acestuia, prin PNDR 2007-2013 judeţul Tulcea a derulat 2.097 de proiecte în valoare totală de 176,14 milioane de euro, această sumă neincluzând plăţile directe alocate fermierilor.

SURSA: Agerpres