Fabricarea de drone va fi un proiect bazat pe o viziune integrată

Drone românești. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat, joi, că proiectul privind fabricarea dronelor în ţara noastră se va baza pe o viziune integrată.

A avut discuții cu și cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, fiind un efort comun al României și nu doar al unui minister.

Angel Tîlvăr
Angel Tîlvăr / SURSA FOTO: Inquam Photos, Ilona Andrei

La nivelul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, există institute de cercetare care au dezvoltat conceptul pentru cel puțin zece drone. Unele dintre ele au autonomie de până la șase ore. Altele sunt de dimensiuni foarte reduse sau au autonomie continuă de 24 de ore, fiind conectate prin dispozitive sofisticate.

„Urmează să avem şi o întâlnire împreună cu cei doi miniştri de resort, cu cel al Economiei şi cu cel al Apărării, tocmai pentru a asigura o viziune integrată pe proiectul de drone al României.

Instituţiile din coordonarea ministerului pe care-l conduc vor contribui cu expertiză pe partea de cercetare privitor la proiectul dronei româneşti. Noi, ca minister, venim cu tot ceea ce înseamnă expertiză în domeniul de cercetare, plus cercetarea aplicată.

Împreună cu Ministerul Economiei facem transferul către piaţă şi transferul tehnologic către piaţă şi ne-am bucura foarte mult ca unul dintre beneficiarii acestor proiecte să fie şi Ministerul Apărării din România, şi nu numai”, a explicat, joi, Bogdan Ivan în cadrul briefingului de presă de la finalul ședinței de guvern.

Guvernul de la București pregătește lansarea unei drone românești

Cu o zi în urmă, ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat personal că ministerele Economiei, Apărării Naționale și Cercetării, Inovării şi Digitalizării lucrează împreună pentru a produce o dronă românească. Deja au fost elaborate memorandumuri pentru cinci companii din sectorul apărării pentru a efectua angajări suplimentare. Scopul este ca unele fabrici să funcționeze în patru schimburi, asigurând astfel operativitate non-stop. 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

stefan radu oprea
Ștefan-Radu Oprea / SURSA FOTO: Facebook, Guvernul României

În prezent se poartă discuții cu numeroși parteneri pentru a produce echipamentele necesare Ministerului Apărării Naționale, armatei române și celorlalte ministere de forță. În mai 2024, el speră să poată anunța, împreună cu partenerii internaționali, proiectele stabilite și progresul înregistrat.

Din cele 120 de companii licențiate în industria de apărare, 118 au capital privat. Ele furnizează echipamente pentru instituțiile de apărare din România. Nu numai că servesc piața internă, dar exportă și produsele lor, contribuind la lanțurile de aprovizionare cu muniție de diverse calibre.