Zona euro este din ce în ce mai aproape de Bulgaria. Potrivit Novinite, miercuri, ministrul bulgar de Finanţe, Kiril Ananiev, şi-a exprimat încrederea că ţara sa se va alătura zonei euro în 2024.

Totuși, acesta a avertizat cu privire la faptul că sunt necesare pregătiri cuprinzătoare ale tuturor entităţilor comerciale şi ale consumatorilor pentru o tranziţie rapidă şi adecvată ale plăţilor din leva în euro, transmite Agerpres. 

“Ne aşteptăm ca ţara noastră să se alăture zonei euro în 2024. Principalele sarcini ale Guvernului de la Sofia pentru îndeplinirea acestui obiectiv sunt legate de îndeplinirea angajamentelor incluse în foaia de parcurs anunţată după aderarea Bulgariei la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), la data de 10 iulie 2020”, a afirmat Ananiev, într-un interviu la Forumul Euromoney pentru Europa Centrală şi de Est, care pentru prima dată se desfăşoară în format virtual, în perioada 12 – 14 ianuarie 2021.

Cânt de aproape este Bulgaria de zona euro

Totodată, ministrul de Finanțe bulgar a mai precizat că în acest moment este în pregătire Planul naţional pentru introducerea euro în Bulgaria, care va cuprinde detaliile activităţilor ce vor fi realizate de autorităţi şi de companii pentru introducerea cu succes a monedei unice europene în ţară.

“Vreau să subliniez că pandemia de coronavirus (COVID-19) reprezintă un şoc uriaş pentru economia globală şi europeană, inclusiv cea bulgară, cu consecinţe economice severe, dar cred că nu va reprezenta un factor pentru prelungirea perioadei petrecute în ERM II”, a declarat Ananiev.

De asemenea, el a dat asigurări cu privire la faptul că Bulgaria va menţine sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung pentru a continua să fie un partener internaţional şi o ţară care respectă principiile gestionării finanţelor publice într-un mod disciplinat şi prudent, principii stabilite cu mai mult de 20 de ani în urmă.

De menționat este faptul că, în 2020, Banca Centrală Europeană a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.