Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a afirmat vineri, la Sibiu, că România alături de partenerii din NATO a crescut în acest an numărul de exerciţii militare, pentru 'reasigurarea flancului estic al NATO şi UE'.

Întrebat de un jurnalist cât de îngrijorată este România de recentele declaraţii ale Rusiei, ministrul Duşa a răspuns: 'Eu nu aş comenta declaraţiile unor persoane de prin Ministerul Apărării Naţionale rus. Eu vreau să vă spun că România alături de ţările din NATO ia toate acele măsuri care se referă la reasigurarea pe flancul estic al NATO şi al UE. Aţi văzut că am crescut foarte mult numărul de exerciţii în acest an, de pregătire în comun, cu militarii din NATO şi mai ales cu partenerii noştri strategici, cu militarii din SUA. În acelaşi timp, pregătim operaţionalizarea celor două comandamente (…) şi alte măsuri care se referă la reasigurarea pe flancul estic şi sigur reasigurarea pe terestru şi măsuri de reasigurare pe Marea Neagră, măsuri de reasigurarea spaţiului aerian al NATO şi al UE pe acest flanc'.

Ministrul Mircea Duşa a participat vineri, la Sibiu, la depunerea jurământului militar de către soldaţii profesionişti, seria aprilie 2015, de la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă 'General Eremia Grigorescu'.

Ministerul Apărării din Rusia a cerut Pentagonului explicaţii în legătură cu declaraţiile generalului Martin Dempsey, potrivit căruia SUA ar putea să instaleze în Europa şi Asia rachete de croazieră şi balistice care să vizeze ţinte de pe teritoriul Federaţiei Ruse, relata săptămâna trecută agenţia de presă TASS, preluată de mass-media ruse.

Un anunţ în acest sens a fost făcut de ministrul adjunct al apărării, Anatoli Antonov, într-o conferinţă de presă.

'Am trimis o cerere prin canale militar-diplomatice, solicitând Pentagonului să-şi expună poziţia în legătură cu declaraţiile atribuite de presă generalului Martin Dempsey, şef de stat major interarme', a indicat Antonov, adăugând că Moscova a urmărit cu atenţie informaţiile apărute pe această temă în presa internaţională.

Măsurile la care fac referire oficialii americani ar însemna retragerea SUA din Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (FNI), semnat în 1987 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan, a precizat oficialul rus.

'Revenirea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa şi desfăşurarea lor în alte regiuni, de unde ar putea ameninţa Rusia şi alte state care nu urmează indicaţiile Washingtonului, ar putea avea un impact puternic negativ asupra securităţii şi stabilităţii globale', a subliniat ministrul rus adjunct al apărării. 'Nu poate să nu ne îngrijoreze o astfel de perspectivă', a afirmat el.