Angel Tîlvăr a arătat că România îşi menține dorința, așa cum a făcut-o în repetate rânduri, de a susține reglementarea cuprinzătoare și pașnică a dosarului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Ministrul Apărării a arătat că Vladimir Putin a demonstrat că înaintea unei lumi bazate pe reguli și pe drept internațional pune principiul forței și al bunului plac.

El a fost întrebat dacă după comunicatul dat de Ministerul rus de Externe, Putin se gândește să invadeze Republica Moldova.

Angel Tîlvar: Probabilitatea este pusă sub semnul întrebării

„În primul rând, folosirea sintagmei drept internațional de către Rusia, după ceea ce s-a întâmplat, începând cu acum un an, pare cel puțin nelalocul ei.

Pe de altă parte, posibilitatea există. Eu v-am spus că la acest moment probabilitatea este pusă de către mine sub semnul întrebării, pentru că nu sunt elemente care să ne trimită la acest lucru”, a arătat ministrul, într-o intervenţie la Antena 3.

Angel Tîlvăr a recunoscut că mesajul transmis îl îngrijorează, menționând că au sunt activate mecanismele de precauție și de înțelegere a lucrurilor care se întâmplă, în așa fel încât să se poată lua la momentul potrivit celei mai bune decizii.

România a fost și este cel mai mare susținător al Republicii Moldova

Tot despre posibilitatea ca Putin să înceapă un război în Republica Moldova, ministrul a arătat că la acest moment nu sunt date care să ne trimită la probabilitatea ca acest lucru să se întâmple.

„Vizavi de Moldova, România a fost și este cel mai mare susținător al Republicii Moldova și consider că îndeplinirea obiectivelor de integrare europeană va aduce Republicii Moldova securitate și prosperitate.

Este îngrijorător pentru noi că acțiunile agresive ale Federației Rusiei împotriva Ucrainei au impact inclusiv asupra teritoriului Republicii Moldova, pentru că noi considerăm că stabilitatea Moldovei este importantă și are o importanță fundamentală și pentru securitatea regională și considerăm că sprijinirea acesteia, a Republicii Moldova, în creșterea rezilienței la acțiuni hibride, inclusiv acțiuni de tip dezinformare, de propagare de știri false, de deviere de la subiectele care sunt cu adevărat importante către unele care să creeze confuzii”, a spus acesta.