Daea a dat asigurări că funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) vor demara, de luni, controalele în teren, iar la 1 octombrie documentele care stau la baza plăţii subvenţiilor vor fi finalizate. 

„De luni încolo, o să vedeţi inginerii de la APIA, specialiştii de acolo, mergând pe teren. De luni încolo începe controlul efectiv în câmp la fermieri, să verifice, conform metodologiei pe care o avem şi trebuie să o respectăm, pe baza regulamentelor pe care le avem de la Uniunea Europeană, în aşa fel încât la data de 1 octombrie să se încheie verificarea în teren pentru a putea ajunge fermierii cu banul în buzunar începând cu 15 octombrie”, a afirmat Daea. 

Plata subvenţiilor în agricultură pentru anul 2016 s-a încheiat pe 31 martie 2017, însă ministrul doreşte ca fermierii să intre în posesia banilor în acelaşi an în care sunt efectuate lucrările în agricultură. 

De asemenea, Petre Daea, consideră că piaţa este singura care trebuie să stabilească preţul cerealelor sau altor produse agricole, în special în condiţii de supraproducţie. 

„Las piaţa să o rezolve. Nu o să-l vedeţi pe ministrul Daea niciodată discutând despre preţuri şi discutând despre producţii. Producţia în agricultură este sigură atunci şi numai atunci când o ai sub cheie", a afirmat ministrul Agriculturii.