'Volumul acestor afaceri ilegale implicând transferul de migranţi în Europa este imens şi depăşeşte ca profit cifra de afaceri din vânzarea de droguri şi arme, ajungând la miliarde de dolari, fără nicio exagerare', a spus oficialul ceh, care a anticipat o luptă grea cu traficanţii. 

El şi-a exprimat pesimismul legat de eventuale măsuri energice luate de Grecia şi Turcia pentru limitarea afluxului de migranţi către Europa. 'Nu-mi fac iluzii că Turcia va stopa rapid vânzarea de ambarcaţiuni pentru transferul ilegal de migranţi în Europa şi va începe să-i aresteze pe contrabandişti, iar Grecia va reuşi să efectueze procesul de identificare a refugiaţilor care sosesc pe teritoriul său', a insistat ministrul ceh. 

'Numărul refugiaţilor sosiţi zilnic pe teritoriul european a început să crească în mod semnificativ, în ultimele zile, ajungând deja la 5.000. Dar eu nu văd (la frontierele sudice ale UE) 1.500 de poliţişti europeni, nu văd puncte de primire şi de identificare a migranţilor, aşa cum s-a convenit' la summiturile anterioare ale UE, a declarat Stropnicky, exprimându-şi dezamăgirea faţă de activitatea Bruxellesului în soluţionarea problemei afluxului de migranţi. 

Ţările din Grupul de la Visegrad – Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria – resping sistemul cotelor obligatorii de distribuire a migranţilor între statele membre ale UE. 

Sursa: Agerpres