Miniștrii de Externe ai celor 27 de țări membre ale UE au convenit luni să introducă sancțiuni în legătură cu dosarul opozantului rus Aleksei Navalnîi. Se așteaptă ca pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene să mai fie adăugați alți câțiva cetățeni ruși în afara celor aflați deja pe liste, însă numele concrete vor fi anunțate în decursul acestei săptămâni. Formal, lista acestora trebuie aprobată de liderii statelor membre ale UE.

Borrell: Rusia se îndepărtează de Europa

La conferința de presă desfășurată după încheierea întâlnirii miniștrilor de Externe ai țărilor europene, șeful serviciului de politică externă al UE, Josep Borrell, a recunoscut faptul că aceasta a fost una dintre cele mai încărcate și mai interesante ședințe de acest gen de care își aduce aminte. După cât se pare, acest lucru s-a întâmplat în mare măsură datorită dezbaterii animate și interesante în legătură cu tematica rusească la care Borrell s-a referit în următoarea frază:

„Rusia alunecă cu repeziciune în direcția statului autoritar. Și se îndepărtează de Europa”.

După cum a declarat șeful diplomației europene, miniștrii au perceput în unanimitate semnalele Rusiei că nu este interesată să aibă contacte cu UE și nu dorește să intre în confruntare cu aceasta. Josep Borrell a încercat să formuleze o linie politică conjugată a Uniunii Europene în legătură cu Rusia „în trei puncte”, notează cotidianul rus Kommersant.

Cum va acţiona Uniunea Europeană?

UE intenționează 1) „să riposteze” în cazul în care „Rusia atentează la  dreptul internațional și drepturile omului”; 2) „să împiedice” Rusia atunci când aceasta încearcă „să mărească presiunea” asupra UE, „recurgând inclusiv la dezinformare și atacuri cibernetice”; 3) „să colaboreze” cu Rusia, atunci când acest lucru este important și interesant pentru Uniunea Europeană în sine. „Să riposteze, să împiedice, să colaboreze”, a repetat diplomatul eropean fără să se uite la camera de filmat.

Borrell a trecut apoi la detalii și a confirmat faptul că miniștrii au convenit asupra sancțiunilor împotriva unui număr de cetățeni ruși. „Trebuie să găsim totodată un modus vivendi, pentru a evita confruntarea constantă cu vecinul, care, din păcate, se pare că a hotărât să acționeze ca un dușman”, a arătat Borrell. „Din păcate. Dar se pare că aceasta este realitatea”, a adăugat diplomatul european.

Sancțiunile trebuie să îi afecteze pe cei „care se fac răspunzători de arestarea, de formularea de acuzații și de condamnarea lui Aleksei Navalnîi”, a afirmat Borrell.

Cine ar putea ajunge pe lista neagră a Europei?

Unele mijloace de informare în masă au informat preliminar încă în cursul ședinței consiliului de miniștri numele cetățenilor ruși care vor figura pe această listă. Potrivit datelor acestora, sub incidența sancțiunilor personale ale UE ar putea ajunge președintele Comitetului de Anchetă al Federației Ruse, Aleksandr Bastîrkin, directorul Serviciului federal pentru executarea pedepselor (FSIN), Aleksei Kalașnikov, director al Serviciului Federal al trupelor Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, și procurorul Federației Ruse, Igor Krasnov. Cu toate acestea, lista definitivă nu a fost încă convenită, pentru aprobarea sa, așa cum a anunțat Josep Borrell, va fi nevoie de „maxim o săptămână”.

Mass-media anunță, totodată, că miniștrii nu au început deocamdată să introducă sancțiuni împotriva persoanelor juridice și fizice „care au legătură cu regimul oligarhilor și împotriva persoanelor din cercul apropiat al președintelui Vladimir Putin, și, mai mult decât atât, împotriva propagandiștilor media care au bunuri în Uniunea Europeană și care se bucură de intrarea liberă în UE” (așa cum cereau anterior deputații în Parlametul European).

Lucru pe care l-a confirmat și Josep Borrell. „Poate că noi nici nu-i iubim pe oligarhi. Dar, pentru a introduce sancțiuni împotriva cuiva, trebuie să dovedim că această persoană a fost direct implicată în lucrul pentru care noi introducem sancțiuni. Așa funcționează supremația legii. Nu nu pot fi pedepsiţi oamenii numai pentru că nu ne plac”, a recunoscut Borrell, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

Actul Magnițki european

Relațiile cu Rusia nu a fost singurul punct aflat pe ordinea de zi a miniștrilor UE – aceștia au discutat prin legătură video și cu secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, au dezbătut situația din Myanmar, în Iran, Hong Kong și în Republica Belarus.

Totuși dezbaterile referitoare la tema rusească au fost comentate intens de mulți încă înainte de începerea ședinței. Într-o discuție avută de dimineață cu jurnaliștii, Borrell a subliniat „grosolana încălcare de către Rusia a obligațiilor sale internaționale”, criticând astfel refuzul Moscovei de a-l elibera pe Aleksei Navalnîi după hotărârea corespunzătoare a Curții Europene a Drepturilor Omului. „Insist să pregătim o listă de noi sancțiuni personale”, a confirmat și ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, care a precizat că „Rusia are nevoie în același timp pentru a găsi soluții în ceea ce privește mai multe conflicte internaționale”, așa încât posibilitatea dialogului trebui totuși păstrată.

Pentru ședința de astăzi pe masa miniștrilor de Externe se aflau mai multe versiuni de liste de sancțiuni. Diplomaților le-a rămas să se pună de acord în legătură cu unele nume, însă se pare că deocamdată nu au reușit să facă acest lucru.

Ca bază juridică pentru noua extindere listei de sancțiuni, la sfârșitul anului trecut a început să apară un nou mecanism, care permite introducerea de sancțiuni personale împotriva celor care încalcă drepturile omului în diferite țări – prin analogie cu mecanismul-cadru adoptat în SUA, acesta a fost numit în presă „actul Magnițki european”.

Dacă până acum putea fi „pedepsit” pentru încălcarea drepturilor omului un stat, în ansamblu, acum sancțiunile personale ale UE pentru încălcarea drepturilor omului pot fi introduse în privința unor anumite organizații sau persoane fizice cărora li se va interzise intrarea în UE, iar activele acestora în alte țări europene vor fi înghețate, în cazul în care acestea există. Sub incidența unor astfel de restricții vor intra noi nume aflate pe listele europene de sancțiuni.