237 de echipamente medicale noi pentru 48 de unități sanitare din România

Potrivit instituției, în această primăvară, 48 de unități sanitare din întreaga țară vor beneficia de 237 de echipamente medicale noi. Acestea sunt finanțate prin programul național pentru asigurarea procedurilor de screening de cancer. Programul este susținut financiar de Ministerul Sănătății în colaborare cu Banca Mondială.

„Deschidem o nouă linie de combatere a afecțiunilor oncologice, inclusiv prin achiziționarea de echipamente dedicate creșterii capacității sistemului de a diagnostica aceste cumplite afecțiuni”, a transmis instituția pe Facebook.

„Considerăm următorii ani de importanță crucială pentru dezvoltarea capacității sistemului medical de a preveni, diagnostica precoce și trata eficient afecțiunile oncologice”, a adăugat Ministerul Sănătății.

Sursa citată a reamintit că prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost alocate fonduri în valoare de 405 milioane de euro în domeniul oncologiei. Printre prioritățile investiționale se numără construcția Institutului Regional de Oncologie Timișoara. Este primul de acest fel din Vestul României. De asemenea, se urmărește edificarea altor unități sanitare noi. Exemple ar fi cele din Constanța și Giurgiu, dotate cu secții specializate în oncologie.

Pe lângă deblocarea și punerea în funcțiune a celor 7 centre de radioterapie din Craiova, București, Galați, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, finanțat printr-un program susținut de Banca Mondială, Ministerul Sănătății continuă implementarea priorităților și a liniilor de răspuns strategic la afecțiunile oncologice. Aceasta implică investiții orientate atât către prevenție și diagnosticare timpurie, cât și către tratament la standarde cât mai ridicate, a conchis instituția.

Afecțiunile oncologice, a doua cauză a mortalității în România

Amintim că recent, Nicolae Ciucă a evidențiat într-o postare pe platforma Facebook că afecțiunile oncologice ocupă poziția a doua cauză majoră a mortalității în România.

În postarea sa, liderul PNL pune accentul pe necesitatea implementării rapide a Planului Național pentru Combaterea Cancerului în cadrul sistemului de sănătate. Planul a fost elaborat sub coordonarea colegului său, Nicoleta Pauliuc. Acesta este considerat o inițiativă crucială pentru îmbunătățirea managementului și tratamentului pacienților afectați de cancer.

Președintele Senatului subliniază că pacienții cu afecțiuni oncologice au nevoie de îngrijire de înaltă calitate. Mai exact, au nevoie de acces la cele mai recente și eficiente tratamente, consiliere psihologică și sprijin emoțional. Totodată, accentuează importanța eforturilor de prevenție și campaniilor de informare la nivelul întregii populații.

Mai multe puteți citi aici.