Apare o taxă nouă în România

Apare o taxă nouă în România! Ca urmare a emiterii Ordonanței de Urgență nr. 115/2023, românii vor beneficia de sume mai reduse în timpul concediului medical în anul 2024. Potrivit acestei ordonanțe, indemnizațiile acordate în caz de concediu medical vor fi acum impozitate cu un procent de 10% CASS.

Această schimbare se alătură deja existentului impozit de 10% și contribuțiilor la asigurările sociale (CAS). Modificarea are, astfel, un impact asupra:

  • angajaților
  • persoanelor fizice autorizate (PFA-uri)
  • profesioniștilor din domeniile liberale

De asemenea, măsura se aplică și șomerilor, care beneficiază de aceste indemnizații, sau altor grupuri de persoane care nu sunt angajate, dar care, în anumite circumstanțe, au dreptul la indemnizații medicale.

„La articolul 155 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins:

« i) indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare »”, arată OUG,

bani, bancnote, lei
SURSA FOTO: Dreamstime

Indemnizațiile vizate de aplicarea impozitului

Așada, potrivit OUG nr. 115/2023, este vorba despre:

  • Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă
  • Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă
  • Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate
  • Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav
  • Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice
  • Concedii medicale și indemnizații de risc maternal

În esență, remunerațiile angajaților vor suferi o reducere cu 10%, deoarece angajatorii sunt acum obligați să rețină acest procent pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Anterior, aceste indemnizații erau supuse doar impozitului de 10% și contribuțiilor la asigurările sociale (CAS).

Indemnizații care nu vor fi impozitate

Indemnizațiile pentru concedii medicale acordate în caz de accidente de muncă sau boli profesionale nu vor fi supuse impozitării cu CASS.

Schimbările fiscale sunt stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 115/2023, publicată în Monitorul Oficial la data de 15 decembrie 2023, care aduce amendamente la articolul 155 din Legea nr. 226/2015 – Codul fiscal.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 115/2023, entitățile care plătesc venituri, cum ar fi Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casele de Asigurări de Sănătate, au obligația să efectueze calculul și reținerea la sursă a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.