Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), oficialul român a prezentat la Bruxelles Planul de acţiuni pentru POS Mediu în vederea reluării plăţilor.

În acest sens, Rovana Plumb a evidenţiat acţiunile întreprinse de MMP, respectiv de Autoritatea de Management pentru POS Mediu, în vederea reluării plăţilor către România, de către forul european, şi a dat asigurări că implementarea procedurilor asumate va continua.

Comisarul european Johannes Hahn a apreciat progresele înregistrate în funcţionarea sistemului de gestionare a POS Mediu, începând cu luna iunie 2012 şi a anunţat că decizia CE privind reluarea plăţilor către România pe acest program va fi luată în zilele următoare.

De asemenea, în cadrul întrevederii au fost discutate măsurile necesare pentru îmbunătăţirea pe viitor a ratei absorbţiei, luând în considerare implementarea de noi proiecte de mediu de interes pentru România.

În data de 1 august 2012, Direcţia Generală Regio din cadrul Comisiei Europene semnala, printr-o scrisoare oficială, o serie de posibile situaţii de conflict de interese apărute în implementarea contractelor din cadrul proiectelor finanţate prin POS Mediu. În acest context, a fost elaborat, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Europene /MAEur/ şi Autoritatea de Certificare şi Plată /ACP/, un plan de acţiuni privind consolidarea capacităţii Direcţiei de prevenire şi detectare a neregulilor şi a suspiciunilor de fraudă, în legătură cu situaţiile de conflict de interese apărute în implementarea contractelor semnate în cadrul proiectelor finanţate din POS Mediu.

La sfârşitul lunii octombrie, Comisia Europeană a anunţat transmiterea în România a scrisorilor de ‘presuspendare’ pentru trei programe cofinanţate din bani europeni, respectiv "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice".

În acelaşi timp, pentru a proteja bugetul UE, au fost propuse corecţii financiare pentru aceste trei programe şi pentru programul ‘Mediu’, ce ar putea acoperi între 10 şi 25% din plăţi.