„Ministerul Justiției a informat joi, 10 decembrie a.c., Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) că a întreprins toate măsurile necesare pentru acoperirea completă a plății onorariilor avocaților din oficiu aferente anului 2020.

În acest sens, Ministerul Justiției a solicitat Ministerului Finanțelor Publice aprobare pentru modificarea bugetului astfet încât să fie suplimentate fondurile pentru plata onorariilor avocaților din oficiu.

Ca urmare a unui efort inter-instituțional, plata onorariilor avocaților din oficiu în cursul lunii decembrie va fi efectuată în condiţii normale.

Menționăm că, încă din luna ianuarie 2020, Ministerul Justiției a informat UNBR că, dacă pe parcursul anului va apărea necesitatea suplimentării acestor fonduri, va depune diligențele necesare în cadrul rectificărilor bugetare aferente anului 2020”, este transmis într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Probleme cu plățile pentru avocații din oficiu au existat și anul trecut

Anul trecut, avocații au ieşit în stradă, în faţa Curţii de Apel din București pentru a anunța o grevă japoneză. Conform celor spuse în momentele respective, principala nemulţumire era că din 2015 nu erau actualizate onorariile, din oficiu, pentru fiecare activitate juridică în parte.

„Vă rog să luaţ în calcul următoarea situaţie: care era salariul unui magistrat în 2015 şi care este în 2019. Exact în aceeaşi măsură dorim, nu în altă măsură. Orice protocol se încheie la masa negocierilor. Trebuie să ne întâlnim şi să negociem. Asta nu se doreşte. Propunerea care s-a făcut de MJ a fost ca aceste onorarii să se indexeze cu indicele de inflaţie pe perioada 2015-2019 în jur de 5,5%. La 195 de lei faceţi un calcul. Absolut inacceptabil din punctul nostru de vedere”, a spus atunci Şerban Nicolae Lovin, decanul baroului Ilfov.

„Am strâns mai mult de 300 de semnături de adeziune la acest comunicat prin care solicităm majorarea onorariilor. De exemplu, sume de 130 de lei, iar în momentul în care se prezintă un apărător ales, aceste sume ni se dau la 25% din această sumă”, transmitea Ingrid Georgia Radu, avocat din oficiu.