Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a pierdut primul proces împotriva Rompetrol Rafinare (RRC), la Tribunalul Constanţa, prin care contesta o majorare de capital de 450 milioane lei, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, avocata Ana Diculescu Şova, de la casa de avocatură NNDKP.

„Ministerul Finanţelor a pierdut primul proces împotriva Rompetrol Rafinare. Nu am considerat acest proces ca un atac, ci ca o preocupare a statului. Nu ne-am propus să atacăm autorităţile. Justiţia nu trebuie să intervină în viaţa unei companii”, a afirmat Şova, într-o conferinţă a grupului Rompetrol.

La finalul lunii iunie, acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, iar cu fondurile obţinute urma să fie plătită o parte din datoria pe care compania o are către stat. Ministerul Finanţelor Publice a contestat în instanţă deciziile acţionarilor privind suplimentarea capitalului.

„Din apărările făcute marţi de Ministerul Finanţelor, rezultă preocuparea statului de a se găsi soluţii pentru răscumpărarea obligaţiunilor, până la 30 septembrie. (…) Nu vrem să se ajungă la o cascadă de apărări”, a adăugat Şova.

Acţionarii Rompetrol Rafinare (RRC) au subscris acţiuni de 329,49 milioane lei la majorarea capitalului social al companiei, sub valoarea programată, de 450 milioane lei. În perioada de subscriere au fost cumpărate 3,294 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Astfel, capitalul social va fi suplimentat la 2,439 miliarde lei, de la valoarea actuală de 2,109 miliarde lei.

Un număr de 1,205 miliarde de acţiuni care nu au fost subscrise au fost anulate.

The Rompetrol Group, deţinut integral de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003. În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

SURSA: Mediafax