Ministrul Energiei, Toma Petcu, a convocat miercuri o întâlnire cu principalii operatori din domeniul producerii, înmagazinării şi distribuţiei de gaze naturale, pentru a evalua aplicarea programului de iarnă de la începutul sezonului rece până în prezent, dar şi pregătirea perioadei sărbătorilor de iarnă. 

„Am vrut să avem această întâlnire pentru a ne asigura că în perioada Crăciunului şi a trecerii în noul an toţi operatorii îşi îndeplinesc atribuţiile stabilite prin programul de iarnă. De asemenea, am vrut să corelăm prognozele meteorologilor pentru următoarele săptămâni cu datele la zi ale companiilor care produc, înmagazinează şi distribuie gaze naturale. Concluzia întâlnirii a fost că întregul lanţ de aprovizionare cu gaze funcţionează la parametrii normali, iar operatorii sunt pregătiţi să asigure consumurile mai mari specifice sfârşitului de an”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, transmite Agerpres.

În această perioadă, consumul mediu zilnic al României este de circa 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 10 milioane de metri cubi mai puţin decât estimarea de consum pentru luna în curs. 

În cadrul întâlnirii, ministrul Energiei a adus în discuţie şi incidentul produs marţi la terminalul de gaze naturale Baumgarten din Austria, pentru a evalua eventualele consecinţe asupra României. Toţi factorii prezenţi în întâlnire au fost de acord că evenimentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească.