A fost publicat calendarul încrierii în clasa pregătitoare

Miercuri, 22 februarie 2023, calendarul înscrierii în învățământul primar 2023-2024, aprobat de către Ministrul Educației, a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial.

Între 3 mai și 18 mai, va avea loc completarea, depunerea și validarea cererilor de înscriere. Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare va cuprinde două etape.

Prima etapă de înscriere va începe pe data de 19 mai 2023. Până pe data de 23 mai 2023, va avea loc procesarea cererilor de înscriere și repartizarea copiilor la școala de circumscripție. Între 23 mai și 29 mai, va avea loc procesarea cererilor de înscriere prin care se solicită înscrierea la o altă unitate decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere.

Pe data de 30 mai 2023, va avea loc repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală, dar care nu au fost admiși și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea la școala de circumscripție, apoi, pe data de 31 mai 2023, vor fi afișate la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar lista candidaților înscriși și a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă de înscriere a copiilor în clasele pregătitoare va începe pe data de 5 iunie 2023, când va fi comunicată la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar procedura de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

Între 6 iunie și 12 iunie, va avea loc depunerea și validarea cererii de înscriere de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ.

Între 13 iunie și 14 iunie, vor fi procesate cererile de înscriere, iar pe data de 15 iunie 2023 vor fi afișate listele finale curpinzând copiii înscriși în clasa pregătitoare.

Ministerul Educației a modificat structura anului școlar 2023-2024

O altă informație importantă pe care trebuie să o știe părinții din România este că Ministerul Educației a modificat structura anului școlar 2023-2024 în cadrul Comisiei de Dialog Social. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul Comisiei de Dialog Social a fost avizat proiectul de ordin al ministrului Educației privind structura anului școlar 2023-2024.

„A fost integrată propunerea de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât perioada Sărbătorilor Pascale să corespundă unui interval de vacanță”, scrie în acel comunicat de presă.

În noul an școlar, elevii vor avea 36 de săptămâni de cursuri, care vor începe pe data de 11 septembrie 2023 și se vor termina pe data de 21 iunie 2024. Programele „Școala altfel” și „Săptămâna Verde” se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023 – 12 aprilie 2024, la decizia unităților de învățământ. De asemenea, săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, va fi în perioada 19 februarie 2024 – 10 martie 2024.

„Decizia ca anul școlar următor să se structureze în intervale de cursuri (module) și intervale de vacanță este fundamentată, pe de o parte, pe importanța asigurării ritmicității în cadrul procesului instructiv-educativ, pe de altă parte, pe imposibilitatea unei evaluări relevante a impactului actualei forme de organizare, înainte de încheierea unui an școlar. O evaluare relevantă a impactului organizării anului școlar în intervale de cursuri (module) alternate cu intervale de vacanță se va putea face după încheierea anului școlar 2022-2023”, scrie în acel comunicat de presă.