Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat ce schimbări au apărut în urma rectificării bugetare. Conform afirmațiilor sale, în bugetul Ministerului Educației au ajuns 217 de milioane de lei. Această sumă este destinată cheltuielilor de personal.

„Prin rectificarea bugetară de astăzi, în bugetul Ministerului Educației, a fost alocată suma de 217 milioane lei pentru cheltuieli de personal/suplimentare necesară ca urmare a preluării creșelor in sistemul de educatie (100 milioane lei suplimentare buget si 117 milioane lei din redistribuiri in cadrul bugetului)”, a anunţat Sorin Cîmpeanu.

Investiție de peste 100 de milioane de lei pentru bursele elevilor din România

De asemenea, au ajuns bani și în bugetul pentru bursele elevilor. Banii au fost alocați din sumele defalcate din TVA, înregistrându-se 109 milioane de lei. Banii se află, în acest moment, în conturile autorităților locale.

„La solicitarea Ministerului Educatiei, bugetul pentru bursele elevilor a crescut cu 109 milioane lei prin sume defalcate din TVA (anexele 3 si 4)”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Nici învățământul din sectorul privat nu a fost ignorat. A fost investită suma de 5 milioane lei pentru finanţarea învăţământului particular din țară.

„Suma de 5 milioane lei a fost alocată suplimentar pentru finanțarea învățământului particular (anexa 5)”, a spus ministrul Educației.

De la 0 lei la 100 de milioane de lei

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, inițial, proiectul actului normativ nu beneficia de niciun fel de sponsorizare financiară. În ciuda acestui fapt, rectificarea bugetară a fost pozitivă pentru Ministerul Educației din România. Astfel că bugetul instituției a primit 100 de milioane de lei.

Această sumă a fost primită după ședința de Guvern de vineri. Banii urmează să fie folosiți pentru plata salariilor angajaților din sistemul de învățământ. Doar în condițiile în care, în proiectul de rectificare, Ministerul Educației nu primea nimic la această redistribuire a fondurilor.

Inițial, Ministrul Educației ceruse prin declarațiile publice 160 de milioane de lei la, afirmând că nu există bani suficienți pentru plata lunară a profesorilor.