Profesorul Augustin Cezar Vieru a fost concediat de la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni, după ce a făcut propagandă antivaccinistă pe grupul de Facebook Messenger al clasei, transmite publicația ReporterIS.

Potrivit sursei citate, profesorul, care preda Științe Sociale, contestă decizia la Tribunal.

Acesta făcea propagandă antivaccinistă la ore, cu manifestări extremiste. De asemenea, se declara vicepreședinte al partidului neo-legionar Noua Dreaptă. Pe pagina sa de Facebook, profesorul se afișează în compania senatoarei Diana Șoșoacă, la protestele antivaccin din Iași.

Deși școala nu a declarat public motivele concedierii, desfacerea contractului de muncă s-a produs după ce, în perioada anterioară vacanței de două săptămâni impuse de pandemie, acesta a făcut o campanie agresivă antivaccinistă cu elevii săi.

Vieru a predat la clasele de gimnaziu ale școlilor Bohotin și Roșu, subordonate liceului din Răducăneni. Elevii și părinții s-au plâns de comportamentul profesorului, care i-a amenințat, le-a vorbit urât și le-a dat în permanență link-uri care prezentau cât de periculoase sunt vaccinurile anti-Covid 19.

Profesorul și-a amenințat elevii

„Lăsați-mă să dorm. Nu mai dați mesaje că nu-mi pasă ce spuneți”, îi spunea o eleva profesorului său, care punea pe grup link-uri cu proteste antivaccin.

„Sunt vicepreședintele Partidului Noua Dreaptă, pentru cine nu știa”, le mai spunea Augustin Vieru elevilor săi pe același grup.

„Mai mult, eu am și nr. doamnei senator Șoșoacă. Mă gândesc chiar să-i fac cunoscut acest caz. Și are ea grijă apoi și de doamna agresivă din seara asta. Poate vreți un scandal de proporții naționale”, amenința Vieru pe grup.

Amenințările au apărut după ce mama unui copil îi spusese: „Domnule profesor, vreau să cred că aici este doar o glumă proastă din partea dvs și astăzi nu vă simțiți ok. Nu cred că un profesor are asemenea discuții cu elevii dumnealui”.

Colegii de la școala din Bohotin au precizat că nu ar fi avut nimeni nimic cu profesorul de Științe Sociale dacă și-ar fi spus punctul de vedere civilizat.

„Dar el ne-a fluturat în față, agresiv, niște pseudo-dovezi că vaccinarea ne face rău. A făcut asta și cu părinții, și cu elevii. Este treaba fiecăruia dacă se vaccinează, dar hai să respectăm ce alege fiecare om pentru el. Domnul profesor a făcut lucrurile în așa fel că ne-a speriat pe toți”, a precizat, sub anonimat, o profesoară din școală.

Pe grupul de Facebook Messenger, pe care l-a creat pentru elevi, a fost agresiv în a-și promova cauze care nu aveau legătură cu materia predată, iar copiii i-au atras atenția. Când a văzut reacția lor, a început să le vorbească urât și să-i amenințe. La fel a făcut și cu părinții care au intervenit, potrivit ReporterIS.