Au ajuns în țară testele de salivă pentru depistarea contaminării cu coronavirus. Acestea urmează să fie distribuite în două tranşe.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat că datele primite de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă indică faptul că, joi, vor fi distribuite primele 6,5 milioane de teste din salivă. Ulterior vor fi împărțite şi restul testelor din totalul de 12 milioane de bucăți contractate în primul lot. Celelalte teste de salivă vor fi livrate pe 2 decembrie şi 9 decembrie.

Unde vor fi verificați elevii

Sorin Cîmpeanu a explicat că verificarea elevilor va avea loc în unitățile de învățământ dacă cadrele didactice doresc și dacă infrastructura şcolii respective permite desfășurarea testării. În caz contrar, testarea din salivă se va face la domiciliu, sub supravegherea unui adult, potrivit news.ro.

Decizia finală va fi luată de Consiliul de Administrație al fiecărei unităţi de învăţământ, potrivit unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii.

Părinţii ai căror copii vor fi testaţi din salivă de cadrele didactice sunt nevoiți să completeze şi să semneze un formular prin care încuviinţează verificarea.

Când vor avea loc aceste testări

Verificarea va fi realizată în prima şi a patra zi din săptămână fie în sala de curs, fie acasă. În cadrul incintei școlare, testele de salivă se pot efectua fie în prezenţa părinţilor, fie în absența părintelui/tutorelui legal, sub îndrumarea personalului medical/persoanelor desemnate de unitatea învățământ.

Ce se întâmplă cu elevii testați pozitiv

În cazul în care un elev va prezenta un răspunsul pozitiv în urma testării prin salivă, acesta va continua orele în mediul online.

„Preșcolarul/elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform alin. (1), continuă activitatea didactică în regim online și poate relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

Preșcolarul/elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă”, scrie în comunicatul de presă.