Ministerul Economiei a publicat un comunicat potrivit căruia "companiile, din domeniile IMM şi mari societăţi, au primit Acorduri pentru exceptare de la plata unei părţi din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii". 

Printre aceste companii se numără Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom (Rafinăria Petrobrazi), Azomureş, Chimcomplex Borzeşti, Lafarge Ciment Romania, Carpat Cement Holding şi Holcim România. 

Conform Hotărârii nr. 495/2014 pentru instituirea acestei scheme de ajutor de stat, obiectivul acestei măsuri este exceptarea de la plată a unui procent din cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor industriali electro-intensivi, cu respectarea reglementărilor europene incidente, respectiv "Orientările privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014-2020", elaborate de Comisia Europeană. 

Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.
  
Prevederile Hotărârii se aplică întreprinderilor din sectoarele expuse riscului de a-şi pierde competitivitatea, din cauza finanţării sprijinului acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electrointensivităţii beneficiarului şi expunerii la comerţul internaţional. 

Ajutorul de stat se acordă cu condiţia ca beneficiarii ajutorului să plătească cel puţin 15% din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii, fără reducerea acordată prin prezenta schemă de exceptare. 

În funcţie de electro-intensitatea întreprinderilor, beneficiarii vor plăti: 15% din cota aferentă în cazul unei electro-intensităţi mai mari de 20%; 40% în cazul unei electro-intensităţi cuprinse între 10-20%; 60% în cazul unei electro-intensităţi cuprinse între 5-10%.

Consumatorii casnici cu un consum mediu de electricitate vor plăti cu 60 de bani în plus pe lună pentru certificatele verzi, după ce legislaţia din domeniu va fi modificată, a declarat, joi, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Ministerul a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea 220/2008 privind schema de sprijin a energiei din surse regenerabile şi aşteaptă puncte de vedere din spaţiul public până pe data de 4 noiembrie. 

Potrivit Corinei Popescu, Ministerul Energiei a comandat un studiu în urma căruia a venit cu aceste propuneri de modificări. 

"Odată cu studiul avem şi un model matematic. Am calculat astfel care va fi impactul în factura lunară (al modificărilor – n.r.). Pentru un consumator casnic cu un consum mediu, impactul va fi de 0,6 lei pe lună, iar, la un consumator mediu industrial, ajunge la 3,3 lei pe lună", a precizat Popescu. 

AGERPRES