Aceştia răspund astfel afirmaţiilor reprezentanţilor Agrostar care spuneau că mai există maximum 200.000 tone de grâu în depozitele din ţară, ceea ce ar asigura necesarul doar până la finalul acestei luni.
„Dacă analizăm numai cantităţile din spaţiile autorizate de depozitare, nu şi din gospodăriile populaţiei, acestea se situau la finele lunii ianuarie 2011 la nivelul de circa 720 mii tone, care pot asigura necesarul de consum urban până la noua recoltă”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.
Cu privire la posibilitatea scoaterii de grâu de la rezerva de stat, aceasta se poate face numai pe baza unui program de reîmprospătare a stocurilor, pe principii de transparenţă şi nediscriminatorii pentru operatorii din piaţă sau în situaţii excepţionale. Eventuala direcţionare a acestor stocuri către sectorul de morărit panificaţie şi mai grav, către anumiţi operatori economici, constituie o opţiune care nu poate fi luată în considerare, mai precizează reprezentanţii Agriculturii.
În plus, piaţa grâului este liberă şi în condiţiile unei pieţe unice europene, intervenţia administrativă a statului nu este permisă, este răspunsul dat de  ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, acuzaţiilor reprezentanţilor Agrostar privind incapacitatea Guvernului de a lua măsuri pentru asigurarea necesarului de grâu pentru panificaţie.
Singurul instrument comunitar de reglare a pieţei şi anume mecanismul de intervenţie, care s-a declanşat pentru grâu la 1 noiembrie 2010, nu a fost atractiv (nici un producător nu a depus solicitări la APIA, să vândă grâu la preţul de intervenţie de 101,31 euro/tonă) deoarece preţurile de pe piaţă au fost superioare preţului de intervenţie, influenţând astfel deciziile producătorilor de grâu, conform repreyentan’ilor Ministerului Agriculturii.
În ceea ce priveşte balanţa comercială a României la produsul grâu, se confirmă trendul favorabil al exportului, spre exemplificare, în lunile octombrie – noiembrie 2010 s-au exportat 550 mii tone şi s-au importat 110 mii tone (comerţ intracomunitar şi ţări terţe).
„Instrumentele de reglementare în UE nu permit aplicarea măsurilor protecţioniste în piaţă, aşa cum a practicat Rusia, care nu este membru al Uniunii. Faptul că piaţa grâului din România funcţionează după aceleaşi reguli ale pieţei unice europene, cu evoluţii excepţionale ale preţului care se încadrează în marja preţurilor practicate la nivel comunitar, reprezintă o evidenţă, care nu poate fi imputată ministrului agriculturii, aşa cum afirmă din neştiinţă preşedintele Agrostar”, se mai arată în document.