”Propunerile de modificări legislative pe care le-am supus atenţiei conducerii Parlamentului astăzi fac parte dintr-o strategie mai largă de implementare a MCV în ceea ce priveşte punerea în aplicare a celor patru coduri. Un obiectiv este de a degreva Instanţa supremă de cauze de drept comun, în aşa fel încât ea să-şi atingă misiunea constituţională, adică de a fi unificatoare de practică judiciară. Jumătate din această strategie o voi prezenta astăzi, partea legislativă, partea de infrastructură (…) urmând a fi prezentată miercuri, la Guvern”, a explicat Pivniceru.
Ea a arătat că sunt două categorii de măsuri, una dintre acestea vizând degrevarea instanţelor de volumul ”anormal” de mare de dosare. ”La acest moment, sunt în lucru peste un milion de dosare, dintr-un total de trei milioane înregistrat anul trecut, ceea ce înseamnă un volum absolut exorbitant de lucru”, a spus ministrul, adăugând că a făcut o propunere de modificare a Codului de procedură penală în vigoare.
Totodată, Pivniceru a arătat că este nevoie ca strămutările cerute la nivelul Curţilor de apel să fie judecate tot de acestea, susţinând în acest sens că în 2011 au fost aproximativ 8.000 de dosare, iar în prezent există peste 4.000.
”Tempoul de intrare în sala de şedinţe a acestor judecători este la două – trei zile, ceea ce înseamnă că este o anormalitate, iar modificările pe care le-am propus anticipează filosofia noilor coduri. (…) O altă categorie de degrevare a rolului instanţelor vizează două legi speciale – legea cu celebra rovignetă care a blocat (…) patru sau cinci instanţe din România cu zeci de mii de dosare. Dacă schimbăm competenţa în această categorie de cauze la domiciliul contravenientului dispersăm contravenţiile pe întreg teritoriul ţării cu două efecte benefice – în primul rând lăsăm cinci instanţe să funcţioneze normal (…), în al doilea rând nici contravenientul nu se mai deplasează la unul din acele cinci puncte unde s-a săvârşit contravenţia, ceea ce înseamnă că va economisi timp şi bani în rezolvarea problemei”, a arătat Pivniceru.
De asemenea, ea a spus că o altă modificare ar viza taxa de primă înmatriculare: ”Din moment ce practica judiciară este absolut unitară (…) şi s-a pliat pe recomandarea UE de restituire a acesteia, noi am negociat cu Ministerul de Finanţe (…) ca restituirea să se facă printr-o procedură administrativă”.
În ceea ce priveşte intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, la 1 februarie, Pivniceru a atras atenţia că, dacă declaraţia nu se urmează de măsuri legislative şi de dezvoltare a infrastructurii, va fi un eşec, se va rămâne la situaţia actuală.
Sursa: Agerpres