Se rezolvă problema minelor din Marea Neagră? Ce plănuiesc împreună România, Turcia şi Bulgaria

Pericolul minelor din Marea Neagră trebuie eliminat. Ce fac în acest sens ţările cu ieşire la Marea Neagră?

Ei bine, Turcia, România și Bulgaria plănuiesc să semneze un acord privind un plan comun pentru eliminarea minelor care plutesc în Marea Neagră în urma conflictului din Ucraina.

Acordul va fi semnat în ianuarie 2024. Informaţia a venit de la ministrul turc al Apărării, Yasar Guler. Totul vine după luni de discuții între aliații din NATO, notează jurnaliştii agenţiei Reuters.

Yasar Guler a afirmat că „inițiativa trilaterală” va implica în prima fază doar Turcia, România și Bulgaria.

Ceremonia de semnare este programată pentru data de 11 ianuarie, la Istanbul. Miniştrii Apărării din cele trei state au convenit personal asupra acestui lucru.

Yasar Guler a explicat că pericolul este foarte mare: curenţii aduc aproape de ţărm mine atât ale Rusiei, cât şi ale Ucrainei.

„Din cauza războiului dintre Ucraina şi Rusia, există mine plasate atât în porturile ucrainene, cât şi în cele ruseşti. Acestea se desprind uneori şi ajung în strâmtorile noastre din cauza curentului”, a declarat ministrul turc al Apărării.

Georgia, Polonia şi Ucraina au participat şi ele la discuţii anterioare pe tema acestor mine

Yasar Guler a adăugat că navele de deminare ale Turciei vor efectua patrulări constante până la punctul în care se termină graniţele maritime ale României.

Reamintim că, în aprilie 2022, oficiali din Turcia, România şi Bulgaria s-au întâlnit cu omologi din Georgia, Polonia şi Ucraina. Subiectul discutat: anihilarea minelor ce se află acum în Marea Meagră.

Miniștrii apărării din România, Turcia şi Bulgaria au discutat despre acest plan în cadrul unei reuniuni NATO desfășurate la Bruxelles în luna octombrie. O altă întâlnire a avut loc apoi şi în noiembrie, la Ankara, cele trei părţi lucrând asiduu pentru a finaliza această inițiativă.

În altă ordine de idei, Marea Britanie a anunțat luni că va transfera două nave specializate în detectarea și distrugerea minelor către Marina ucraineană. Se va forma o nouă coaliție de apărare maritimă alături de Norvegia, cu scopul de a sprijini operațiunile maritime ale Ucrainei.

Turcia, care a rămas apropiată atât de Ucraina, cât şi de Rusia, colaborează, de asemenea, cu ONU, Ucraina și Rusia în vederea reluării inițiativei privind transportul cerealelor ucrainene. Reamintim că Rusia s-a retras din această iniţiativă în vara acestui an.

Din păcate, nu există semne publice de progres în aceste discuții.