Guvernatorul Băncii Centrale s-a mutat cu părinții

Hafize Gaye Erkan, noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei, care anterior a lucrat în industria financiară de pe Wall Street, a declarat că din cauza creșterilor semnificative ale prețurilor în piața imobiliară a fost nevoită să se întoarcă să locuiască cu părinții, potrivit informațiilor furnizate de AFP.

„E foarte dificil să găsesc o locuință în Istanbul. Prețurile sunt extrem de ridicate. Am decis să ne mutăm înapoi la părinții mei,” a spus Hafize Gaye Erkan.

Hafize Gaye Erkan este prima femeie care a preluat funcția de guvernator al Băncii Turciei din luna iunie, după două decenii petrecute în SUA, unde a deținut poziții de conducere la mai multe bănci de prestigiu, inclusiv la Goldman Sachs.

„De ce este Istanbulul mai costisitor decât Manhattan-ul?” a întrebat Hafize Gaye Erkan într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul Hürriyet.

În luna noiembrie, rata anuală a inflației în Turcia a atins 62%, alimentată în mare parte de deprecierea lirei turcești, iar chiriile în Istanbul au înregistrat o creștere de 77,1% în aceeași perioadă, conform unui studiu realizat de Universitatea din Istanbul.

Decizii pentru a combate creșterea inflației

Pentru a combate inflația, Banca Centrală a Turciei a majorat rata dobânzii de referință de la 8,5% în luna iunie la 40% în prezent.

În plus, în contextul nemulțumirii chiriașilor, guvernul turc a impus un plafon pentru majorarea chiriilor la 25%.

Cu toate acestea, experții consideră că această măsură nu a făcut decât să agraveze tensiunile pe piața imobiliară, deoarece mulți proprietari încearcă prin diverse mijloace, uneori chiar frauduloase, să scape de chiriașii actuali pentru a găsi noi închiriați dispuși să plătească chirii mai mari.

În interviul acordat pentru Hurriyet, Hafize Gaye Erkan a subliniat că actualul ciclu de strângere a politicii monetare se apropie de final și, în acest context, le-a recomandat investitorilor străini să achiziționeze obligațiuni guvernamentale exprimate în lire turcești pentru a beneficia de dobânzi favorabile actuale. „În anul următor, în această perioadă, vom avea un mediu mult mai moderat în ceea ce privește inflația și strângerea politicii monetare. Dacă investitorii străini doresc să intre pe piață, ar trebui să o facă acum. Cu siguranță, dacă vor amâna, vor obține randamente mai mici”, a afirmat guvernatorul Băncii Turciei.