„Am reuşit să dezvoltăm şi să gestionăm City Park Mall Constanta cu o rezistenţă remarcabilă în contextul mediului economic dificil şi al unei pieţe dure. Mergând mai departe, avem încredere ridicată în viitorul pieţei din România şi, ca atare, suntem în căutare activă de noi oportunităţi de a investi aici”, a declarat Nimrod Ben Ami, CEO Neocity Group în România.

Centrul comercial din Constanţa, în suprafaţă de 29.000 mp, a fost cumpărat cu 81 mil. euro de către sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI). Tranzacţia, care are loc la cinci ani şi jumătate de la inaugurarea City Park, este la limita profitabilităţii pentru israelieni în contextul în care aceştia au investit 70 mil. euro în dezvoltare şi, ulterior, încă 6 mil. euro în amenajarea etajului doi al mallului, bani din care 48,5 mil. euro au fost împrumutaţi de la Eurobank şi National Bank of Greece.

„Vânzarea City Park Mall reprezintă cea mai mare tranzacţie pe segmentul de retail şi a doua cea mai mare tranzacţie realizată într-o singură fază din piaţa imobiliară din ultimii cinci ani. Trazacţia reprezintă totodată un vot de încredere acordat pieţei, care devine o ţintă tot mai atractivă pentru investitori”, a menţionat Robert Miklo, Associate Director în cadrul departamentului de investiţii al Colliers International România, companie care a asistat la încheierea tranzacţiei.

Acesta este al doilea „exit“ realizat de Ehud Benshach pe piaţa locală, după ce în 2005 a vândut turnurile de birouri Neocity Towers de pe Calea Dorobanţilor – sediul Alpha Bank – pentru 17 mil. dolari către grupul irlandez RI Investments.

Neocity mai are în România sute de hectare de teren nedezvoltat, cea mai mare parcelă, de 700 de hectare, fiind în Brăila. Israelienii au cumpărat acest lot în 2007 contra sumei de 1,25 mil. euro pentru a dezvolta aici o staţiune turistică. Un alt teren important deţinut de Neocity şi Poalim, o altă companie din grupul israelian, este în cartierul bucureştean Colentina, unde pe 38 de hectare era programată construcţia a 16 blocuri cu 2.700 de apartamente. În plus, Neocity mai are peste 20 ha de teren în Constanţa, tot cu destinaţie rezidenţială. Compania a ieşit în ultimii ani de criză din mai multe proiecte imobiliare locale, printre care se numără clădirea de birouri ce trebuia construită peste drum de Charles de Gaulle Plaza şi câteva ansambluri rezidenţiale mici. Ehud Benshach şi fratele său Mordechai au moştenit gigantul energetic Petrolgas din Israel, care după fuziunea cu Pazgas, în 1993, a ajuns să controleze 40% din gazul israelian.

Citiţi şi Afacerile imobiliare păguboase ale miliardarilor lumii în România