Tribunalul Galați a admis, la începutul acestei săptămâni, cererea Vega 93 SRL, prin care compania deținută de Corneliu Istrate, a solicitat deschiderea procedurii insolvenței.

“Admite cererea formulată de debitorul S.C.VEGA 93 SRL Galaţi pentru deschiderea procedurii de insolvență”,  se arată pe site-ul instanței gălățene.

Judecătorii au decis să numească administrator judiciar provizoriu pe CARAGEA CM IPURL Galaţi, la cererea debitoarei.

“Fixează termen limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitorului la data de 5 ianuarie 2015”, se mai arată în anunț. Conform sursei citate, termenul limită pentru definitivarea tabelului creditorilor a fost stabilit pentru 16 februarie anul viitor, urmând ca adunarea creditorilor să aibă loc pe 23 februarie.

Avere, prăduită de copii

Corneliu Istrate este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Galați, având o prezență constantă în TOP 300 cei mai bogați români.

VIAŢĂ DE MILIONAR: "Programul meu de lucru începe, de obicei, la ora 6 și un sfert dimineața; de o viață fac asta"

De exemplu, în 2009, primul an de criză financiară, Corneliu Istrate se afla pe locul 98 în Top 300, cu o avere estimată de 70-75 milioane de euro. În acel an, Corneliu Istrate declara pentru TOP 300 Capital că "programul meu de lucru începe, de obicei, la ora 6 și un sfert dimineața; de o viață fac asta și m-am obișnuit. Particip la toate hotârârile importante și nu întârzii pentru a nu da peste cap tot lanțul de decizii din firmă" . Înainte cu un an, Corneliu Istrate preciza că a investit 8 milioane de euro în construcția unui hotel de trei stele în Galați, care s-a alăturat celorlalte două, estimate la acea vreme la 17-18 milioane de euro. Tot el preciza în 2009 pentru TOP 300 Capital că deține un vapor cu o capacitate de 60 de locuri și câteva șalupe mici, a căror valoare totală era estimată la circa 1,5 milioane de euro.

În 2010, TOP 300 Capital estima averea lui Corneliu Istrate la 85-90 milioane de euro, ceea ce îl poziționa pe locul 73 în clasament.  În 2010, omul de afaceri a luat probabil una dintre cele mai regretabile decizii, dacă este să ne uităm la evoluția averii din ultimii ani. „Nu mai am nimic pe numele meu, am cesionat tot ce aveam copiilor, începând cu 1 iulie 2010. Amândoi au părți egale din afacere. Este momentul lor acum”, ne spunea Istrate în anul 2011. Însă, chiar dacă a renunțat să se implice direct în businessul care l-a consacrat, Corneliu Istrate a rămas să supravegheze atent evoluția financiară a firmelor sale. Astfel, a ajuns să atingă în 2010 o avere de aproape 90 milioane de euro, cea mai mare valoare pe care a atins-o vreodată.

De la predarea ștafetei, averea familiei Istrate a intrat pe un trend de scădere. În 2011, averea familiei Istrate a ajuns la 75-78 milioane de euro, ocupând locul 80, în 2012- averea a scăzut la 71-73 milioane de euro, iar anul trecut averea a coborât sub 60 de milioane de euro.

Doar din TOP 300 Cei mai bogați români, disponibil la chioșcuri, poți afla ce avere are anul acesta familia Istrate și pe ce loc se află.

A revenit în acționariat

Corneliu Istrate a reintrat în acționariatul celei mai mari companii din grupul Vega, cu 84% din acțiuni, după ce în urmă cu câțiva ani a împărțit afacerea între cei doi copii: Ionuț Istrate (38 de ani) și Anca Lefter (37 de ani). Vega ’93 SRL a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 58,5 milioane de euro, în scădere cu peste 25%. Profitul net realizat pentru 2013 s-a cifrat la 4 milioane de lei (0,9 milioane de euro), după ce în anul precedent s-a raport un profit de doar 75.000 de euro. Dacă ne raportăm la anul 2010, atunci când Corneliu Istrate se afla în acționariatul celei mai mari companii de construcții din județul Galați, putem spune că profitul s-a prăbușit.

În acel an, profitul net raport de Vega ’93 SRL era de peste 7,8 milioane de euro.

Anul acesta compania, împreună cu Max Boegl România și Uti Grup, a reușit să finalizeze lucrările la pista aeroportului de la Iași înainte de termen. Valoarea contractului a fost de aproximativ 139 milioane de lei, fără TVA. Familia Istrate deține hotelurile Viva și Vega din Galați, fiecare cu câte 69 de camere.

Contact în vara acestui an de redacția CAPITAL, omul de afaceri ne-a declarat că nu mai este implicat în afaceri, chiar dacă datele de la RECOM arătau altceva. După ce a fost înștiințat că datele RECOM indică faptul că este acționar cu 84% din acțiuni la Vega 93, la Citadina 98 (cu 36,9%) și la Vega 92 (cu 40%), milionarul a precizat că trece printr-o perioadă dificilă, iar businessul pe care îl mai are nu are o valoare atât de mare încât să se clasifice pentru ocuparea unui loc în TOP 300 Capital.

Sursa foto: Adevarul.ro