Cod roșu de COVID pentru București. Rata de infectare a crescut puternic în ultimele 24 de ore, în București. De la 2,9 în ziua de marți, miercuri a ajuns la 3,3. Prefectul Capitalei, Antonela Ghiță, a transmis, miercuri, că rata de infectare în București este de 3,3 la mia de locuitori. Astfel,urmează noi restricții. În scenariul roșu mai sunt și județele Timiș, Satu Mare și Ilfov. Evenimentele se vor desfășura cu certificat verde.

Certificatul verde va fi obligatoriu în restaurante, la nunți și la activități în spații închise, în localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori.

Restricțiile vor presupune că în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție. În plus, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.

Ce restricții urmează

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri etc.) se va face cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătății

Organizarea de conferințe este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății. Organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane.

Cum vor funcționa barurile și restaurantele

Activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00. Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00

Activitatea cu publicul la jocurile de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.  Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00 – 24:00.

Activitățile sportive și recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maxim 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condițiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii și ministrului Tineretului și Sportului.