Principalele avantaje pentru care utilizatorii chestionați consideră utile aplicațiile mobile sunt: eficiența, rapiditatea, siguranța, calitatea serviciilor și evaluarea comportamentului șoferului.

Cel mai recent studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată că 100% dintre utilizatorii de aplicații de mobilitate urbană vor ca acestea să existe în continuare pe piața locală.

Aproximativ 80% dintre românii care folosesc aplicațiile mobile de transport urban consideră că procesul de găsire a unei mașini ar fi mult îngreunat dacă acestea nu ar mai exista pe piața din România.

Aplicația Clever este acum cel mai mare jucător de piață pe segmentul aplicațiilor de mobilitate urbană cu peste 1 milion de utilizatori. Într-o lună obișnuită Clever primeşte în medie peste 3,5 milioane de comenzi.

„Credem că transportul trebuie să fie accesibil tuturor, prin eficiența și rapiditatea de a comanda o mașină, dar și din perspectiva prețului. De aceea oferim reduceri semnificative pentru călătorii și încurajăm plata cu cardul. Ambiția Clever este de a reduce timpul de așteptare la sub 1 minut pentru fiecare comandă lansată în aplicație. Contăm în continuare pe sprijinul utilizatorilor și pe cel al autorităților de a asigura un cadru propice pentru dezvoltarea soluțiilor de mobilitate urbană în România”, a declarat Andrei Frunză, General Manager Clever.

Rezultatele studiului IRES vin în completarea studiului MKOR Consulting realizat în perioada iunie-iulie 2018 care confirmă faptul că aplicațiile mobile reprezintă metoda preferată de locuitorii marilor orașe din România pentru a comanda un taxi. Conform studiului MKOR Consulting, 76% dintre românii care aleg să se deplaseze cu taxiul apelează la aplicațiile de mobilitate urbană. Interesul românilor pentru aplicațiile mobile de transport este demonstrat și de frecvența cu care aceștia aleg să comande o mașină prin intermediul unei astfel de aplicații.

Potrivit aceluiași studiu, 43% dintre locuitorii marilor orașe din România comandă o mașină prin aplicații mobile de câteva ori pe lună, 31% de câteva ori pe săptămână și 11% zilnic. Clever este cea mai cunoscută aplicație de mobilitate de tip agregator.

 

Studiul IRES a fost realizat în luna februarie 2019 și aplicat pe un eșantion reprezentativ din principalele şase orașe din țară (București-Ilfov, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța și Iași).

Aplicația Clever Taxi a fost fondată în 2010 și este prima aplicație de e-hailling din România care permite atât plata cash a cursei, cât și plata direct din aplicație, prin card bancar. Cu peste 1 milion de utilizatori și peste 30.000 de șoferi înregistrați, Clever Taxi are peste 60 de angajați și este prezentă în peste 20 de orașe din România.

În luna iunie 2017, business-ul Clever Taxi a fost achizitionat  de grupul Intelligent Apps, înființat în 2009, parte a companiei Daimler Mobility Services. Din același grup fac parte aplicațiile Mytaxi (disponibilă în 9 țări din Europa) și Beat (activă în Grecia, Peru, Chile și Columbia). Intelligent Apps are 16 milioane de utilizatori în 14 țări și 100 de orașe, fiind cea mai mare aplicație de mobilitate urbană din Europa.