Șefii Partidului Social Democrat (PSD) au anunțat că odată cu dispariția ROBOR-ului milioane de români vor achita rate mai mici la creditele în lei. “Ștergerea” ROBOR-ului și introducerea indicelui de referință pentru creditele consumatorilor sau IRCC ar fi trebuit să stopeze creșterea ratelor.

Aceste lucruri nu se vor întâmpla. Anunțul a venit chiar de la consilierul pentru strategie din BNR, Adrian Vasilescu. Acesta a explicat la Digi24 cum se calculează ratele românilor.

„Ratele vor fi aşa cum va fi inflaţia, nu indicele. Indicele e un rezultat, nu o cauză. Cauza e mereu inflaţia, pentru că dobânda şi inflaţia sunt ca două surori siameze. Unde merge inflaţia merge şi dobânda. La această oră, avem cea mai mare inflaţie din UE. Câtă vreme inflaţia e sus, nu are cum să fie dobânda la credite prea mică.

ROBOR a ieşit din viaţa creditelor şi rămâne acest indice, care rămâne variabil şi va fi dictat de inflaţie, pentru că inflaţia va duce ROBOR jos sau sus”, a explicat Vasilescu.

În funcţie de IRCC se vor calcula dobânzile la noile împrumuturi în moneda naţională.

PSD a intrat într-un conflict deschis cu Mugur Isărescu și cu BNR în urmă cu câteva luni. Șefii social democrați vor să-l îndepărteze pe Isărescu de la conducerea Băncii Naționale cu doar câteva luni înaintea expirării mandatului acestuia. Printre numele vehiculate pentru fotoliul de guvernator se află actualul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici sau consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov.