Potrivit proiectului, valoarea pensiei minime va rămâne constantă în primle luini din 2019. Din septembrie se vor schimba lucrurile.

Totul este prevăzut într-un proiect de act normativ transmis redacției avocatnet.ro de către Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor și care, potrivit acesteia, ar putea fi adoptat chiar în această săptămână de Executiv.

Este vorba despre proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Astfel, începând cu 1 septembrie 2019, pensia minimă garantată se va majora cu 10% și va ajunge la valoarea de 704 lei. Tot actul normativ prevede că, în perioada 1 ianuarie –  31 august 2019, indemnizația socială pentru pensionari va rămâne la valoarea din prezent, și anume nivelul acesteia se va menține la 640 de lei, urmând ca apoi să se majoreze. Valoarea actuală a indemnizației sociale pentru pensionari este utilizată începând cu 1 iulie 2018.

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, pot beneficia de “indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de președinte.