Proiectul Seif City 20 din Constanța prevede instalarea a cel puțin 1260 de camere de supraveghere în mai toate zonele din oraș și un dispecerat legat cu toate structurile de siguranță și ordine publică din oraș.

Valoarea proiectului se ridică la 9 milioane de euro, pentru care are un preacord de finanțare cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. După studiul de fezabilitate va urma la începutul anului 2020 licitația pentru proiectare și execuție.

„Camerele de supraveghere vor acoperi toate zonele, de la școli, grădinițe, spații publice, până la locuri de joacă și ghene de gunoi. Ca să nu mai pățim ce am pățit în ultima perioadă. Construim cu greu și, într-o noapte, vin unii și strică tot ce am muncit noi, ani și luni”, a explicat primarul Constanței, Decebal Făgădău.

Pentru realizarea dispeceratului au avut loc consultări cu specialiștii, spune Decebal Făgădău.

“Ne dorim să avem cel mai modern dispecerat din România pentru zona de siguranță, interoperabil cu toate celelalte structuri de siguranță și ordine publică”, a spus primarul Constanței.

Pe de altă parte, în Timișoara, au fost puse deja în funcțiune camerele de supraveghere video cu recunoaștere facială. Acestea au ca scop prinderea rapidă a celor care fac mizerie sau se poartă necivilizat în oraș.

Până acum au fost montate 54 de astfel de camere ce pot recunoaște fețele celor pe care îi filmează, iar imaginile sunt transmise live la Centrul de Monitorizare al Poliției Locale. Doar 18 din totalul de 54 de camere sunt în funcțiune, urmând ca celelalte să fie activate în cel mai scurt timp.

Au fost cheltuiți 160.000 de lei pentru aceste camere care vor filma doar în momentul în care percep mișcare sau când detectează obiecte abandonate în aria lor de acoperire, conform evz.ro.