Finantarea dezvoltarii regionale a demarat in 1999. Cu intarzieri in perioada de inceput, programul Phare RO.9807.01, pentru dezvoltare regionala a fost adus din mers pe un fagas normal. Fata de prima licitatie Phare RO.9807.01 din acest program, care a demarat cu hopuri si a avut un procedeu greoi de finantare, la a doua, mecanismul s-a rodat. Proiectele au fost depuse, selectate, aprobate in doar cateva luni, iar platile au inceput sa curga intr-un sistem avantajos pentru beneficiari: 80% avans, restul de 20% in regim de decontare.
Avand alocate deja fonduri bugetare pentru sustinerea dezvoltarii regionale, Guvernul Romaniei nu a mai avut vreme sa pregateasca programe distincte si a decis sa aloce sume importante din Fondul National de Dezvoltare Regionala (FNDR) proiectelor ramase in afara programului Phare, dar care intrunisera punctajul minim necesar. Banii pentru aceste proiecte, alocati exclusiv de la bugetul de stat, urmeaza un mecanism romanesc: avans 15%, iar grosul banilor in transe intermediare, platite in regim de decontare. Aceasta inseamna ca beneficiarii trebuie sa aiba banii pe cont propriu, sa-i investeasca si abia apoi ii primesc inapoi, de la buget: in doua luni, conform contractului.
Mecanismul a bulversat planul de afaceri, conceput in necunostinta de cauza. Clauza a fost introdusa in contractele de finantare, semnate dupa mai bine de un an de la depunerea proiectului. Se numara pe degete cei care au realizat ce au semnat.
Lipsa de experienta in derularea unor astfel de finantari, atat de o parte, cat si de cealalta, a pus in dificultate derularea programului, prin conditii greoaie si chiar absurde. Necazul cel mai mare l-au patit cei care au intrat in transa a doua a finantarilor din FNDR. Asupra acestor probleme vom insista insa pe larg in numarul viitor.
Desi Phare nu are nici o legatura cu programul finantat exclusiv din fondurile romanesti, problemele in derularea acestora din urma au indus reticenta fata de program. Trebuie subliniat insa ca, cel putin deocamdata, suspiciunile asupra programului Phare Coeziune Economica si Sociala destinat IMM-urilor nu-si au locul, programul fiind adaptat si perfectat din mers pe baza proiectului-pilot din 1999.
Mina de euro se deschide cu 12,95 milioane
Pentru prima oara in Romania, 100 de milioane de euro sunt acordate catre intreprinderile mici si mijlocii, printr-un efort financiar comun al UE si Romaniei. Programul Phare 2000 de Coeziune Economica si Sociala a fost lansat vineri, 18 mai, intr-un cadru festiv, in prezenta noului ambasador al Uniunii Europene la Bucuresti, AndrA