Fostul magnat al cărbunelui și proprietar de cluburi sportive afirmă că “a avut parte de o vrajă putredă”.

Nathan Tinkler era cel mai tânăr miliardar din Australia, dar a pierdut tot, scrie www.news.com.au.

Electricianul din NSW Hunter Valley, fără experiență corporativă, a făcut avere mizând pe cărbune.

Primul său “salariu mare” a venit când a transformat o investiție de 1 milion de dolari în 442 milioane dolari, după ce şi-a vândut pachetul de acțiuni deţinut la Macarthur Coal, când avea doar 32 de ani.

Acum îşi aminteşte ce jucător a fost la acel moment în sectorul cărbunelui.

“Am avut o victorie și mi-am dorit să simt că banii ăia nu îmi făceau o gaură în buzunar. Personal, probabil că nu eram atât de fericit. Am muncit foarte mult pentru tot, timp de mulţi ani, şi când am ajuns acolo (sus n.r.), cu toată atenţia mass-media asupra mea, cred că mi-am creat această speranţă uriaşă în jurul meu, cum că ce voi face mai departe?”, povesteşte Nathan Tinkler.

El a reușit să câștige bani dintr-o serie de investiții, printre care cursele de cai și două cluburi de fotbal.

Până în aprilie 2012, el adunase o avere de peste 1,18 miliarde de dolari.

Dar, atunci când prețul prețului cărbunelui a scăzut ulterior în același an, imperiul puternic al lui Tinkler a început să se cutremure. El nu şi-a mai putut plăti datoriile cluburilor sale sportive, inclusiv salariile angajaților și jucătorilor.

În 2016, a fost declarat oficial în faliment.

A trebuit să plătească un milion de dolari pentru a-și anula falimentul, banii pe care i-a primit de la tatăl său.

Acum, el spune că a ajuns la “zero”, dar locuiește încă într-o “casă frumoasă” din Coffs Harbour, în valoare de peste 11 milioane de dolari, “deținută în principal printr-un credit garantat”.

 

Întrebat cum îşi plăteşte facturile acum, el precizează că în prezent cumpără și vinde acțiuni și “cam atât”.

“Fac puțină muncă de consultanță și chestii de genul ăsta. Asta mă ajută să mă hrănesc. Nu vorbim de milioane de dolari pe an sau ceva de genul ăsta. Cu aceşti bani îmi întreţin familia”, a punctat el.

Acum se ocupă de următoarea fază a carierei sale de afaceri, dar recunoaște că nu va fi o cale ușoară înapoi la vârf. “Am ajuns la zero, acolo de unde am început totul. Au fost câteva zile întunecate, nu există nici o îndoială despre asta. Nu poți cădea în gaură pentru totdeauna. Ai copii de hrănit, o familie de întreţinut. Trebuie să lupți”, concluzionează fostul miliardar.