Există motive întemeiate pentru decizia oligarhilor ruşi de a investi banii câştigaţi din privatizarea industriilor controlate de stat în proprietăţi tangibile din afara ţării lui Putin.
Jurnaliştii americani spun că Vladimir Putin şi-a semnalat frustrarea vinerea trecută când a spus că Rusia „trebuie să încheie această perioadă“, referindu-se la ceea ce el a numit privatizările „nedrepte“ din anii `90.
Chiar şi înainte ca Putin să fie ales luna trecută pentru un nou mandat de preşedinte, mulţi ruşi înstăriţi au făcut paşi importanţi în mutarea familiilor lor la New York, în unele cazuri prin utilizarea unor vize EB-5 (destinate doar investitorilor imigranţi) în schimbul realizării unor investiţii aprobate de guvern, spune avocatul Edward Mermelstein.
„Cred că Putin îi sperie de moarte“, spune Victoria Shtainer, un broker de origine rusă care lucrează pentru Prudential Douglas Elliman din Manhattan. „Nu ai avea o mulţime de oameni care cumpără cu o viteză atât de mare dacă lucrurile ar fi OK“.
Pe lângă motivaţia politică, imobiliarele de lux din SUA sunt o mişcare financiară înţeleaptă în aceste zile, mai ales pentru străini, dat fiind faptul că moneda americană este slabă. Şi printre bogaţii Rusiei, o proprietate în SUA este considerată un simbol al statutului.
Chiar dacă un număr mare de ruşi au cumpărat penthouse-uri lucioase şi apartamente clasice americane în ultimii ani, niciunul nu a ţinut capul de afiş mai mult decât Dmitry Rybolovlev, care a făcut avere din afacerile cu carbonat de potasiu şi acum valorează circa 9 mld. dolari.
Acum câştiva ani el a plătit, ceea ce la data respectivă era o sumă record, 95 mil. dolari pentru proprietatea din Palm Beach, în suprafaţă de 2,4 hectare, a lui Donald Trump. De curând a făcut furori în New York după ce a cumpărat penthouse-ul deţinut de fostul preşedinte al Citigroup, Sandy Weill, pentru 88 mil. dolari.
Ambele proprietăţi sunt acum în centrul unor procese juridice legate de procedurile de divorţ pe care Rybolovlev le urmează în Elveţia.

SURSA: Business Insider