"Măsura (privind split TVA – n.r.) a fost diluată faţă de varianta anterioară şi probabil o să afecteze un segment mai mic din sectorul de afaceri decât se preconiza înainte dat fiind că s-au impus nişte reguli legat de clasificarea în acest sistem. O să vedem mai clar începând din luna martie, cu efect începând din aprilie, exact câte companii o să nimerească în acest sistem. Vă aduc aminte că ordonanţa în forma modificată prevede că aceia care intră în sistem de split TVA sunt companii în insolvenţă şi o categorie foarte interesantă, restanţierii la plată. Deci restanţieri care înregistrează restanţe la plata TVA mai mult de 60 de zile. Există un registru ţinut de Ministerul de Finanţe şi o să vedem forma lui începând din luna martie 2018, nu de la 1 ianuarie….Deci în luna aprilie o să numărăm bobocii să vedem exact din cele câteva sute de mii de afaceri din România câte afaceri o să nimerească în acest registru", a spus Alex Milcev. 

Potrivit acestuia, numărul celor care vor ajunge în baza de date a Fiscului ar putea creşte în perioada următoare. 

"În primă fază probabil nu multe, însă ne aşteptăm ca numărul celor care vor nimeri în acest sistem să crească dat fiind că sistemul de urmărire de creanţe şi datorii din partea contribuabililor nu este unul perfect. Se fac şi greşeli din partea Fiscului. Contribuabilii nu sunt întotdeauna înştiinţaţi dacă au probleme, dacă au restanţe. Foarte bine poţi să te crezi ca şi un contribuabil că ai achitat toate dările la stat, mai ales pe partea de TVA, dar Fiscul să fie de altă părere pentru că fişa plătitorului nu a fost reglată corespunzător sau banii vizaţi pentru TVA au fost redirecţionaţi de Fisc pentru alte debite pe care Fiscul crede că contribuabilul la avea faţă de Fisc şi astfel încât fără înştiinţarea contribuabilului banii daţi pentru TVA să ajungă în alte direcţii, TVA rămânând neacoperit astfel încât un contribuabil care nu verifică în fiecare săptămână sau în fiecare lună fişa plătitorului şi nu se asigură că fişa este la zi şi este corectă poate să aibă o surpriză peste 60 de zile şi fără ştiinţa sa să fie nimerit în sistem", a afirmat Milcev.

Potrivit acestuia, cum exact o să funcţioneze sistemul şi câte sincope de acest gen o să fie rămâne de văzut începând din luna aprilie. 

De asemenea, acesta a precizat că firma de consultanţă a realizat o aplicaţie de soft care verifică automat bazele de date ale ANAF şi poate să compare baza de date a unui contribuabil cu toţi furnizorii săi. 

AGERPRES