ANAF a luat la ţintă bogaţii României

Recent, ANAF anunţa că urmează să întocmească o listă cu bogaţii României. Este vorba despre cei care au averi mai mari de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, precum și a rudelor acestora.

Agenția Națională de Administrare Fiscală va notifica persoanele fizice în legătură cu faptul că acestea fac parte din categoria celor cu averi mari.

Notificarea va cuprinde: (a) informații cu privire la îndeplinirea criteriului de avere; (b) prezentarea elementelor pe baza cărora s-a estimat averea; (c) prezentarea abordării Agenției Naționale de Administrare Fiscală și a cadrului legal adoptat, în scopul asigurării conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.

Cum se fac averile de milioane în România, de la oameni de afaceri până la politicieni de top

În acest context, Mihai Gâdea a prezentat, joi seară, o anchetă realizată de Antena 3 cu privire la bogaţii României şi modul în care au ajuns unii dintre aceştia să-şi facă milioanele de euro, câteodată nu tocmai legal.

Numele României a apărut în mai toate marile scandaluri cu documente despre averi plimbate și ascunse prin rețele profesioniste de offshore-uri – Panama Papers, Pandora Papers sau Uncovered Dubai. Însă în România nu s-a luat nicio măsură împotriva acestora mari afacerişti, nici chiar în perioada marii lupte anticorupţie conduse de Laura Codruţa Kovesi.

Şi nu este vorba doar despre oameni de afaceri aici. Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanţelor în Guvernului Cioloş și-a trecut în declarația de avere participația la un offshore din Cipru. Victor Georgescu, fost ministru al Energiei, închiriase şi el un offshore pentru suma de 200.000 de euro, un site practic inexistent. 5 ani mai târziu, procurorii au cerut încuviințarea urmăririi penale pentru Georgescu pentru aceste fapte.

Gabriel Sandu, fost ministru PDL al comunicaţiilor, dezvăluia şi el la DNA despre Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, că manevra o rețea de firme paravan pentru afacerile și banii unor grei din servicii.

Se fac bani frumoşi în continuare din COVID-19, deşi nu mai este pandemie

Alte mari afaceri s-au făcut în timpul pandemiei. O firmă campioană la contracte în acea perioadă, Best Achiziții, s-a reprofilat acum şi a obţinut întreținerea tuturor pasajelor din capitală, furnizarea de rații de hrană pentru Forțele Navale Române sau dotarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat cu echipamente în caz de accident nuclear.

Şi totuşi, deşi s-a declarat oficial că nu mai există risc pandemic în România, firma Best Achiziţii, controlată de doi foşti PDL-işti cu greutate, Mihaela Elena Neagu şi Constantin Robert Ionescu, face în continuare bani frumoşi din contracte pentru echipamente anti-COVID.

Printre acestea, cele mai bănoase au fost încheiat de Best Achiziţii cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău, pentru măști de protecție pentru dotarea școlilor – 494.085 de lei, fără TVA, cu Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Sfânta Maria din Iași, pentru măști chirurgicale cu trei pliuri – 475.000 de lei, sau cu oraşul maramureșean Tăuții Măgherăuș, pentru echipamente de protecție contra SARS CoV-2 – 222.862 de lei, fără TVA.