Camera de Comerț și Industrie a României a găzduit miercuri o întâlnire la nivel înalt în cadrul căreia s-au semnat două Memorandumuri între România și Franța respectiv între GICAN și Patromil și între Naval Group și Șantierul Naval Constanța. Proiectul privește construirea a 4 corvete multifuncționale noi și modernizarea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria. La eveniment a participat Excelența Sa Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România, precum și reprezentanți ai industriei de apărare din cele două țări.

Presedinte Camerei de Comerț și Industrii a României, Mihai Daraban, a spus că este foarte important că evenimentul are loc la CCIR. „Am ținut neapărat ca acest eveniment să aiba loc aici pentru că noi suntem susținători ai dezvoltării industriei private de armament. Șantierele navale românești trebuie să iasă pe piața internațională, să ieșim din acea paradigmă că suntem ultimii, trebuie să avem un brand românesc. Guvernul și Parlamentul trebuie să fie atente la modul de desfășurare a licitațiilor și la transferul de tehnologie către partea română. Odată ce vor fi bine pregătite, șantierele navale românești pot ieși pe piața internațională și pot participa la licitații”, a declarat președintele CCIR.

Ambasadoarea Franței în România, ES Michèle Ramis a afirmat că parteneriatele semnate întăresc și revitalizează industria de apărare din România. „Armata română a lansat mai multe programe de achiziții, iar noi nu vrem o relație de client-furnizor, ci de parteneri. Președintele Macron a propus o relație mai solidă pentru a lega Romania de o Europa puternică și pentru a acționa împreună împotriva amenințărilor”, a declarat Michèle Ramis.

În mesajul pe care l-a transmis Ministerul Economiei prin Secretarul de stat, Ioan Radu s-a subliniat că ”în cadrul privatizării industriei de apărare, programele navale înregistrează întârzieri.”

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a transmis, tot printr-un reprezentant, că prin Planul de Înzestrare al Armatei Române pentru perioada 2017-2026 există 8 programe concrete referitoare la modernizarea sistemului de apărare și industrei de armament.

 

Grupul industrial francez Naval Group este specializat în proiectarea și construcția de nave militare și dorește să identifice cât mai mulți parteneri români pe care să-i antreneze în programele lor.

GICAN este organizația care înglobează industriile de construcție navală din Franța.

Franța nu este singura țară interesată de construirea celor 4 corvete multifuncționale. Olandezii de la Damen Shipyards Group se numără printre favoriții acestei curse care înseamnă și modernizarea industrei de apărare, dar și câteva miliarde de euro.