"Niciodată CCIR, în istoria sa de peste 150 de ani, nu s-a bucurat de prezenţa preşedintelui ţării şi a premierului la o astfel de manifestare, denumită la începutul său 'Rânduiala negustorilor'. CCIR este, probabil, singurul brand al mediului de afaceri care se regăseşte în ţări din lumea întreagă. Efortul nostru în ultimii doi ani şi jumătate a fost de a deveni o voce a mediului de afaceri credibilă, obiectivă şi care să semnaleze decidentului politic problemele cu care ne confruntăm", a spus Daraban. 

Acesta a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş să fie mediatorii predictibilităţii economice. 

"Din păcate spun, dar pe de alta din fericire, nu avem o bursă de valori puternică pentru că, în România, se aruncă în spaţiul public măsuri populiste ce ar face să cadă o bursă bine capitalizată. Avem nevoie de mesaje prin care să vedem cum să creştem PIB-ul şi după aceea să vorbim de măriri în alte zone. Avem nevoie de promovare externă. La promovarea externă a României, un lucru important pe care ni-l solicită partenerii este tocmai predictibilitatea. Ne dorim să stimulăm parteneriatul real cu decidentul politic", a adăugat preşedintele CCIR. 

Prezent la eveniment, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România traversează o perioadă de creştere economică robustă şi a pledat pentru o infrastructură financiară mai permisivă destinată mediului de afaceri, care să susţină proiectele de investiţii, atât prin intermediul băncilor, cât şi prin atragerea de capital de pe pieţele financiare. 

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a afirmat că cifrele bune care arată creştere economică nu trebuie să ducă imediat la o creştere a cheltuielilor, iar un Guvern responsabil trebuie să asigure predictibilitate sectorului privat. 

Camera de Comerţ şi Industrie a României a premiat, joi, un număr de 12.230 de firme clasate pe primele 10 locuri în Topul Naţional al Firmelor 2016. 

În Top s-au clasat companiile care au făcut performanţă la nivel naţional în economia românească, evidenţiată în baza rezultatelor financiar-contabile depuse la finalul anului 2015: peste 4.300 societăţi din industrie, aproape 3.400 din servicii, circa 2.800 din comerţ şi turism, 460 din cercetare-dezvoltare şi high-tech, 610 din agricultură, silvicultură şi pescuit şi 580 din construcţii. 

"Remarcabil este faptul că cifra de afaceri obţinută de companiile din această ediţie a Topului Naţional al Firmelor a atins 135 miliarde euro, ceea ce reprezintă un avans important faţă de ultimii ani. Comparativ cu anii precedenţi, această valoare se apropie foarte mult de Produsul Intern Brut realizat la nivel naţional în 2014, care a fost de numai 150 de miliarde de euro', au spus reprezentanţii CCIR. 

Camera de Comerţ şi Industrie a României a acordat, cu acest prilej, premiul "Meritul comercial Clasa I" ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, pentru contribuţia acestuia la dezvoltarea diplomaţiei economice. 

În cadrul galei s-au acordat şi zece premii de excelenţă companiilor care au obţinut rezultate deosebite la export, celui mai bun angajator cu capital integral privat românesc, firmei care a înregistrat cea mai mare creştere pe piaţa Bursei de Valori Bucureşti, cea mai mare ascensiune după listarea pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, pentru excelenţă în afaceri şi nu numai. 

AGERPRES