"Suntem în frumoasa situaţie în care vom avea un impozit pe dividende de 5%. Suntem extrem de interesaţi să distribuim dividendele începând cu anul viitor pentru că de atunci se aplică reducerea impozitului pe dividende la 5%, deci vrem să distribuim cu 1 ianuarie 2016 şi suntem interesaţi să folosim facilitatea cât mai benefic", a spus Mitroi.

Ea a precizat că mediul de afaceri ar dori să distribuie dividendele în cursul anului.

"Am dori ca reducerea impozitului pe dividende să fie însoţită şi de posibilitatea de a se distribui dividendele în cursul anului, ceea ce nu se întâmplă deocamdată. Intrăm într-o zonă de competitivitate comparativ cu alte ţări europene unde impozitul pe dividende este 0%, ca de exemplu Cipru sau Marea Britanie. Vom fi direct interesaţi să avem posibilitatea de a distribui după 1 ianuarie 2016", a explicat reprezentantul PwC.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, mai multe modificări la Codul Fiscal, printre care reducerea TVA la apă la 9%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor şi scutirea de impozit pe profit pentru unităţile din învăţământul preuniversitar.

În cazul dividendelor, reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5% intră în vigoare începând de la 1 ianuarie 2016 şi se va aplica pentru dividendele distribuite persoanelor române, fizice şi juridice, precum şi dividendelor obţinute, din România, de persoane nerezidente.

SURSA: Agerpres