Dupa trei ani de zile in care tot mapamondul a stat cu sufletul la gura si cu ochii pe Microsoft, in sfarsit, pe 17 februarie, la San Francisco, Bill Gates si compania au lansat cu surle si trambite mult asteptatul si mediatizatul sistem de operare Windows 2000. Noul membru al familiei Windows si-a facut aparitia pe piata cu o prezentare de exceptie, americanii facand apel la sensibilitatea publicului iubitor de muzica si film sience fiction, festivitatea lansarii oficiale fiind gazduita de celebrul capitan Picard din Star Trek – Next Generation, actorul Patrick Stewart, si s-a incheiat cu un concert al mult indragitului cantaret Carlos Santana.
Lansarea in Romania nu a fost atat de fastuoasa ca cea a americanilor, invitatul surpriza al acestui eveniment, care a avut loc pe 22 februarie, fiind unul dintre programatorii romani care au participat efectiv la realizarea sistemului de operare Windows 2000, dl Mihai Peiu.
Daca tot am precizat acest amanunt, ar fi, credem, extrem de interesant de subliniat faptul ca Peiu nu a fost decat unul dintre cei 40 de romani care au lucrat la Windows 2000, iar acestia nu sunt decat un sfert dintre romanii care lucreaza la Microsoft, numarul total al compatriotilor nostrii care creeaza pentru americani ridicandu-se la nu mai putin de 200.
Windows 2000 ia cu asalt ultima reduta
Windows 2000 este un sistem de operare dezvoltat pe baza sistemului Windows NT (New Technology) 4.0 si este destinat in special mediului de afaceri.
El este menit sa cucereasca si ultimul punct care mai ramasese nebifat pe lista Microsoftului, mediul de afaceri. Bill Gates si conducerea Microsoft afirma cu tarie ca aparitia pe piata a acestui nou sistem de operare va revolutiona lumea IT. Daca va fi asa ramane de vazut. Pana una alta, strategia de spargere a pietei adoptata de americani se rezuma la preturile promovate, un sistem de operare Windows 2000 costand intre 200 si 300 de dolari, si la noile facilitati pe care acesta le pune la dispozitia utilizatorilor.
Daca in Romania sistemele Windows ruleaza pe aproximativ 90% din calculatoare, se pare ca in segmentul de piata caruia i se adreseaza Windows 2000 situatia nu este aceeasi. Pana acum, in bancile si companiile de asigurari romanesti, precum si in ministere si in guvern, mai folosite erau sistemele Unix si bazele de date Oracle.
Chestionata referitor la rata de adoptie in Romania a tehnologiei Microsoft, conducerea firmei declara ca situatia de pe piata romaneasca ii este favorabila, deoarece imaturitatea pietei romanesti implica inexistenta necesitatii de a pastra compatibilitati cu lucruri deja existente, ceea ce uneori reprezinta o frana in adoptia noilor tehnologii. „Romanii insa pot sari peste niste etape”, afirma dl Silviu Hotaran, directorul Microsoft Romania.
In ceea ce priveste noutatile pe care le aduce acest sistem de operare, ele sunt destul de multe fata de versiunile precedente NT. Windows 2000 include un mecanism de protectie numit Windows File Protection. Acesta previne stergerea sau modificarea de catre utilizator sau aplicatii a fisierelor sistem critice pentru buna functionare a platformei. Acest mecanism detecteaza o modificare intr-un fisier, recupereaza versiunea corecta dintr-un cache si il restaureaza in directorul sistem. Windows 2000 va continua astfel sa ruleze fara ca utilizatorul sa observe vreo disfunctionalitate a sistemului de operare.
Un lucru care se doreste sa contribuie esential la succesul pe piata al noului sistem este acela ca Statele Unite au dat unda verde exportului de tehnologie de securitate, punand la dispozitia intregii lumi suportul de incriptare pe 128 de biti care pana acum nu le era accesibil decat americanilor.
O alta modificare majora pe care a suferit-o acest sistem de operare fata de versiunile precedente de Windows este aceea a fiabilitatii. Pentru ca utilizatorii de Windows ‘95 si ‘98 se saturasera ca de fiecare data cand reconfigurau sistemul sau mai adaugau ceva la el sa fie nevoiti sa reincarce sistemul, Windows 2000 Professional nu mai trebuie reincarcat, sau cel putin testele facute pana acum sunt promitatoare in acest sens.
Bineinteles ca nu au fost neglijate nici elementele de securitate impotriva copierii ilegale a sistemului, fiecare CD-ROM original cu Windows 2000 fiind inscriptionat pe intreaga suprafata cu o holograma tridimensionala. Expusa la lumina, holograma dezvaluie numele produsului si anumite caracteristici grafice, specifice fiecarui produs. Pentru a oferi utilizatorilor certitudinea ca au cumparat Windows 2000 original, toate PC-urile noi vandute impreuna cu acest sistem de operare vor avea un certificat de autenticitate tip eticheta lipit pe partea exterioara a calculatorului, eticheta incorporeaza un fir holografic de cupru intretesut ce dezvaluie alternativ cuvintele „Microsoft” si „Genuine”. Certificatul de autenticitate mai contine numele produsul tiparit pe eticheta si logo-ul Microsoft, care isi modifica culoarea din auriu in argintiu la schimbarea unghiului in care cade lumina, precum si un product key unic.
Facilitati multimedia
Pentru a fi in pas cu dezvoltarea accelerata a pietei produselor hardware, Windows 2000 este compatibil cu peste 11.000 de componente, incluzand suport pentru medii de stocare amovibile, cum ar fi discurile video digitale, DVD.
Utilizatorii individuali nu au fost nici ei uitati de cei de la Microsoft, in cursul acestui an asteptandu-se lansarea noii versiuni a sistemelor de operare destinate lor, Windows Millenium.
Cat de repede se va face insa trecerea de la Windows NT 4 la Windows 2000 sau de la Windows ‘98 la Windows Millenium, ramane de vazut. Insa, din pacate, primii care au aparut pe piata cu aceste produse sunt tot distribuitorii de produse piratate, pe tarabele de la Piata Universitatii, CD-urile cu Windows 2000 se vindeau inca de anul trecut.