Ministerul Finanţelor a împrumutat joi, din piaţă, un miliard de lei, la o dobândă de 3,24%, mai mică decât în urmă cu un an, iar împrumutul acoperă deficitul lunar la bugetul de stat, scrie ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi, MFP a împrumutat din piaţă 1 miliard de lei la o scadenţă de 4,8 ani şi o dobândă maximă de 3,24% pe an. Mult mai mică decât dobânda la care se împrumuta în medie în luna septembrie, 4,8%, anul trecut guvernul socialist. Aşa reducem permanent costul pentru generaţiile viitoare. Dobânda este mai mică decât dobânda din piaţă la momentul în care am făcut tranzacţia de 3,31%. Împrumutul acoperă deficitul lunar la bugetul de stat. Este soluţia optimă în aceste condiţii”, menţionează ministrul de resort.

Împrumuturi de 4,4 miliarde de lei pentru octombrie

Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna octombrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei prin emisiuni de stat de tip benchmark, la care se poate adăuga suma de 660 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,06 miliarde de lei, este mai mare cu 500 de milioane de lei faţă de cea programată în septembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

România are în program un deficit bugetar de 8,6% din PIB pentru anul în curs, după primele opt luni soldul negativ fiind de 5,18% din PIB.

România va beneficia de împrumuturi de 4,1 miliarde de euro prin instrumentul SURE

Pentru a atrage cele 4,1 miliarde de euro fonduri din instrumentul SURE, România a trebuit să depună o garanţie de 393 de milioane de euro, conform unui Memorandum adoptat de Guvern.

Cele 4,1 miliarde de euro din acest instrument sunt distincte de cele 79,9 miliarde de euro obținute de România în urma acordului Consiliului European privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și referitor la instrumentul Next Generation EU.

Potrivit Consiliului UE, sprijinul va ajuta statele membre să finanțeze creșterea drastică a cheltuielilor publice efectuate începând cu 1 februarie 2020, ca urmare a utilizării schemelor de șomaj tehnic și a unor măsuri similare de la nivel național, inclusiv pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă, precum și a cheltuielilor cu unele măsuri legate de sănătate întreprinse ca răspuns la pandemie.