Această evoluţie a avut la bază creşterea peste aşteptări a consumului privat, cu 4,5% faţă de 1,6% estimările iniţiale, dar şi guvernamental, cu 5,3% comparativ cu estimarea de 1,7% din Buget. În schimb, surpriza neplăcută a venit de la cheltuielile de investiţii, unde s-a înregistrat o scădere de 3,5%, faţă de 2013, după ce în buget s-a prevăzut o creştere de 4%, iar CE a prognozat un avans de 3,5%. 

'Acest fapt a fost determinat de incertitudinile crescute în rândul investitorilor, în special al investitorilor străini, precum şi o contribuţie scăzută a investiţiilor guvernamentale. Este de remarcat faptul că în trimestrul al III-lea s-a înregistrat o tendinţă de diminuare a scăderii investiţiilor, iar în trimestrul al IV-lea, chiar o relansare a creşterii', se precizează în raport. 

La nivelul Uniunii Europene (UE 28), creşterea PIB a fost în linie cu estimările, de 1,4%, însă în zona euro economia a performat mai slab decât se preconiza iniţial, creşterea fiind de 0,9% şi nu de 1,1% cât s-a prevăzut iniţial. 

'La momentul construcţiei bugetului pe anul 2014, se anticipa că pe ansamblul UE şi în zona euro situaţia economică se va îmbunătăţi după tendinţa de ieşire din recesiune înregistrată în anul 2013, creşterea economică fiind robustă, respectiv de 1,4% în UE şi 1,1% în zona euro. Evoluţiile economice au fost uşor sub ce se anticipase iniţial. În anul 2014, creşterea reală a PIB a fost de 1,4% pe ansamblul UE, în timp ce în zona euro s-a înregistrat o creştere cu 0,9%', se menţionează în documentul citat. 

Astfel, în 2014, România a avut a patra cea mai importantă creştere economică din UE. 

Pe ramuri economice, industria şi construcţiile au avut o evoluţie mai slabă decât se estima iniţial. În industrie, diferenţa a fost, însă, modică, cu un avans de 0,8% faţă de 0,9% anticipat. Însă construcţiile au stagnat în 2014, deşi se anticipase o creştere de 0,5%. Peste aşteptări a crescut agricultura, cu 0,1%, faţă de o estimare de minus 0,2%, serviciile cu 1,3% de la estimarea de 0,7% şi impozitele nete, cu un avans de 0,5% faţă de 0,2% prevederea din buget.

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: