Astfel, cursul folosit la accizele din 2012 este cu 0,8% (3,46 bani) mai mare decât cursul la care s-au calculat accizele în acest an (4,2655 lei). În condiţiile în care tensiunile de pe pieţele internaţionale s-au acutizat în această dimineaţă, aprecierea leului în faţa euro, în contrast cu mişcările de pe zlot sau forint, ar putea fi pusă pe seama BNR.
Prin urmare, impactul acestui curs prin intermediul accizei din 2012 asupra preţurilor la combustibili, ţigări, electricitate, alcool şi alte produse accizabile va fi unul extrem de modest, de circa 0,2%-0,3%.
Practic, cursul de referinţă pentru accizele de anul viitor este, potrivit Codului Fiscal, cel calculat în prima zi lucrătoare din octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE), adică azi, curs care va fi publicat în buletinul de mâine.
Încercând să se lămurească încă de vineri asupra cursului care va fi folosit pentru accizele din 2012, Capital a apelat la opinia expertului în specialitate Gabriel Biriş. Acesta a declarat că pentru accizele de anul viitor va fi folosit cursul de vineri anunţat de BNR, adică cel mai mare din acest an, de 4,3533 lei, dar declaraţia a atras criticile cititorilor şi a fost azi infirmată şi de reprezentanţii Finanţelor.