Meta va opri toate reclamele despre politică, alegeri și probleme sociale pe platformele sale din UE
Meta – care deține Instagram, Facebook, Threads și Whatsapp – a precizat într-un comunicat că regulamentul UE privind transparența și țintirea publicității politice (TTPA) „introduce provocări operaționale semnificative și incertitudini juridice” și „cerințe imposibil de îndeplinit”.
TTPA al UE – care are ca scop combaterea manipulării informațiilor și a interferențelor străine în alegeri – a intrat în vigoare în aprilie 2024, dar majoritatea dispozițiilor vor deveni pe deplin aplicabile la 10 octombrie anul acesta.
Conform normelor, reclamele politice trebuie să poarte o etichetă de transparență și să identifice în mod clar informații cheie, cum ar fi sponsorii, alegerile la care se referă, sumele plătite și tehnicile de țintire, relatează Euronews.com.
Obligațiile impuse de TTPA creează incertitudine juridică
Meta a afirmat că, încă din 2018, dispune de instrumente care asigură transparența reclamelor referitoare la politică și alegeri. Acestea impuneau agenților de publicitate să parcurgă un proces de autorizare, iar Meta stoca aceste date în biblioteca sa de reclame accesibilă publicului.
Cu toate acestea, noile obligații impuse de TTPA „creează un nivel insuportabil de complexitate și incertitudine juridică pentru agenții de publicitate și platformele care operează în UE”, a declarat compania.
Compania a adăugat că, din cauza restricțiilor, „oamenii vor vedea mai puține reclame relevante pe platformele noastre”.
Meta a precizat că persoanele sau candidații din UE pot în continuare să posteze și să dezbată subiecte politice pe platformele sale.
Anunțul gigantului tehnologic vine după ce Google a declarat în noiembrie anul trecut că va interzice și reclamele politice din cauza noilor reguli.
Modificările se aplică numai în Europa.
CE a introdus mai multe inițiative pentru combaterea interferențelor străine și dezinformarea în alegeri
Comisia Europeană a introdus mai multe inițiative pentru a combate interferențele străine și dezinformarea în alegeri. De exemplu, a demarat mai multe anchete în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA), care obligă platformele online să combată conținutul ilegal legat de dezinformare.
Facebook și Instagram, aparținând Meta, au fost vizate de proceduri oficiale în aprilie 2024 pentru presupuse încălcări legate de politicile și practicile lor privind publicitatea înșelătoare și conținutul politic pe serviciile lor. Ancheta este încă în curs.
Mai multe alegeri din UE au fost ținta dezinformării. La 6 decembrie, România a devenit prima țară din UE care a anulat alegerile din cauza interferențelor străine, în urma unor rapoarte privind manipularea informațiilor pe aplicația de partajare video TikTok.