Ministrul Educației, Monica Anisie, a transmis de 1 Decembrie un mesaj emoționant, cu ocazia Zilei Naționale a României.

În contextul celebrării Marii Uniri, Anisie l-a citat pe Ion Brătianu, care a spus că ”Sufletul României nu se poate manifesta decât în unitate națională”

”Un gând bun în memoria tuturor celor care au luptat pentru înfăptuirea #Unirii”

”Ion Brătianu spunea că „Sufletul României nu se poate manifesta decât în unitate națională”.

Astăzi, de 1 Decembrie, profesori, învățători, educatori, elevi și studenți au creat #SufletulRomâniei, cântând și recitând Imnul Național.

Pe mine m-au impresionat cu câtă #bucurie și cu cât #patriotism, cu atâtea voci și, totuși, într-un singur glas, au spus “La mulți ani, România! La mulți ani, români de pretutindeni!”

Dragi români,

Vă rog să înălțați un gând bun în memoria tuturor celor care au luptat pentru înfăptuirea #Unirii, a celor care au luptat pentru #România!

Să fim cu toții sănătoși și uniți! LA MULȚI ANI!”, a scris pe Facebook Monica Anisie, pe 1 Decembrie.

Ziua Națională, marcată de pandemia de coronavirus

Ziua Naţională a României este sărbătorită, în fiecare an, începând din 1990, la data de 1 Decembrie, după ce Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta în această zi din 1918, rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Parlamentul României a hotărât, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României.

La 1 Decembrie 1990, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită atât la Alba Iulia, unde la ceremoniile organizate au participat numeroase oficialităţi române, cât şi la Arcul de Triumf din Bucureşti unde a fost organizată parada militară.

De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au avut loc parade militare şi au fost organizate numeroase ceremonii cuprinzând depuneri de coroane, dar şi alte manifestări.

În acest an, în contextul pandemiei de COVID-19, Ziua Naţională va fi marcată la nivelul întregii ţări cu respectarea măsurilor de prevenire şi limitare a răspândirii noului coronavirus, în unele cazuri evenimentele desfăşurându-se exclusiv online.

Parada militară tradiţională de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf nu va mai avea loc iar ceremonia va fi restrânsă, fiind invitaţi ambasadori străini, medici şi personal medical.