Tancurile Merkava IV și M1A2 sunt concepute în conformitate cu diferite doctrine naționale și cerințe operaționale.

Deși similar ca performanță cu tancurile de luptă occidentale principale, nemțescul Leopard 2 și americanul M1 Abrams, Merkava are o serie de caracteristici care nu se regăsesc în niciun alt design contemporan de tancuri.

Publicația NationalInterst face o comparație între Merkava și Abrams în ceea ce privește cele trei calități vitale ale unui tanc: puterea de foc, mobilitatea și armura.

Merkava a fost conceput pentru prima dată de un general israelian, Israel Tal, în urma războiului israeliano-arab de Yom Kippur.

Tal dorea un tanc care să acorde prioritate protecției echipajului mai presus de orice. Merkava I a intrat în serviciu în 1978 și a văzut prima sa acțiune majoră în „Operațiunea Pace pentru Galileea”, în 1982, unde a performat bine în fața tancurilor siriene T-62.

Însă mai multe Merkava 1 au fost pierdute în luptă, iar tancul Merkava II, ulterior, a prezentat armuri spațiale îmbunătățite. În anii 90 a apărut Merkava III.

Cel mai recent, Merkava IV, are un motor mai puternic și a fost recent echipat cu un sistem sofisticat de protecție activă pentru utilizare împotriva rachetelor antitanc.

Abrams este designul clasic american, introdus în anii 1980. A devastat tancurile irakiene fabricate de sovietici, în timpul Războiului din 1991 din Golf, fără a pierde un singur tanc în fața focului inamic.

Abrams au contribuit la stabilirea unui standard în performanța tancurilor, pe care doar câteva modele de azi îl pot concura. Armata SUA a modificat continuu muniția, pachetul de armuri și senzorii M1 pentru a-l menține la zi. Există vreo șansă ca tancul israelian Merkava să se confrunte cu un M1 în luptă?

Putere de foc

Merkava IV și M1 sunt armate cu tunuri puternice de 120 de mm, putând spulbera cu ușurință majoritatea tancurilor sovietice, de la orice distanță.

S-ar putea ca și Merkava să aibă muniție cu uraniu sărăcit, precum au tancurile M1. Aceste muniții i-ar oferi performanța necesară pentru a învinge cu ușurință orice tanc sovietic. Merkava poate trage cu rachete antitanc din tubul său principal, în timp ce M1 nu.

Ambele vehicule sunt, de asemenea, armate cu senzori sofisticați și cu sisteme de control al incendiului, precum și cu legături de date către rețea. Merkava și M1 au acum ambele mitraliere acționate de la distanță, ajutând la protejarea echipajului, când luptă în mediul urban.

Mobilitate

M1 este conceput pentru a se angaja într-un război blindat rapid, cu tancuri care fac împingeri decisive pe distanțe lungi, cum s-a întîmplat în Operațiunile „Desert Storm” și „Iraqi Freedom”.

În schimb, Merkava este orientat pentru realitățile operaționale ale Israelului, inclusiv războiul defensiv împotriva invaziilor străine și operațiuni de contrainsurgență în mediul urban și pe terenul montan.

Cu toate acestea, Merkava IV are un motor diesel de 1.500 de cai putere modernizat, permițându-i să atingă peste 60 de km pe oră.

Merkava are în plus o caracteristică specială față de orice alt tanc occidental: compartimentul său de muniție poate fi modificat pentru a transporta o echipă de patru infanteriști.

Armură

Când M1 a fost produs pentru prima dată în anii 80, renumita armură Chobham a reprezentat o descoperire în tehnologia armurilor.

Armura frontală a lui M1 a depășit complet cele mai vechi rachete antitanc și s-a dovedit impermeabilă la obuzele standard. Merkava I original nu a beneficiat de tehnologia armurilor compozite. În schimb, designul israelian a prezentat o turelă puternic înclinată, care i-a conferit tancului Merkava o eleganță în epoca spațială.

Placa de armură înclinată este efectiv mai groasă și prezintă, de asemenea, un profil țintă mai mic. Modelele Merkava ulterioare au încorporat o nouă tehnologie de armură, iar Merkava IV are acum un pachet modular de armuri compozite.

Deși formidabilă, armura Merkava IV este încă considerată inferioară armurii cu uraniu sărăcit a lui M1A2, care a beneficiat de îmbunătățiri constante de-a lungul anilor.

Armata israeliană este însă mult mai preocupată de amenințarea reprezentată de rachetele antitanc avansate, lansate de insurgenți. În războiul din 2006, din Liban, din cele 50 de tancuri Merkava II, III și IV lovite de proiectilele Hezbollah, 21 au fost străpunsem, iar 6 complet distruse.

Dacă Merkava IV poate da o lecție armatei SUA, aceasta ar trebui să fie despre importanța lansării unor măsuri eficiente împotriva rachetelor antitanc avansate, precum Kornet. Experiența de luptă a Merkava IV cu sistemul Trophy APS sugerează că implementarea unui astfel de upgrade la flota de tancuri americane ar putea îmbunătăți semnificativ supraviețuirea acesteia.