Potrivit agenţiei China Nouă, anchetatorii de la Biroul anti-monopol din provincia estică Jiangsu au descoperit dovezi de practici anticoncurenţiale după o serie de percheziţii efectuate la concesionarii Mercedes-Benz.

Conform anchetatorilor, preţurile la piesele de schimb sunt atât de mari încât dacă un client ar achiziţiona toate componentele care formează un automobil Mercedes C-class preţul plătit ar fi echivalent cu cel pentru cumpărarea a 12 vehicule.

“Mercedes-Benz este un caz tipic de monopol vertical, adică utilizarea poziţiei dominante pentru a controla preţurile pieselor de schimb, reparaţiilor şi serviciilor de mentenanţă”, a declarat directorul Biroului anti-monopol din previziona Jiangsu, Zhou Gao.

China Nouă nu oferă niciun fel de informaţii cu privire la eventualele sancţiuni care ar putea fi impuse Daimler.

Şi alţi constructori de automobile, precum BMW, Audi şi Chrysler, ar urma să fie amendate pentru practici de tip monopol în cadrul anchetelor demarate de autorităţile chineze. Experţii susţin că producătorii auto au o influenţă mult prea mare asupra dealerilor şi furnizorilor de piese auto din China, ceea ce le permite să controleze preţurile, o practică care încalcă libera concurenţă.

Sursa: Agerpres